Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

«Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Απλώς στις αιτιάσεις του, αναφέρει πως δέχεται επίθεση διότι κάποια στιγμή είπε πως δε θα ληφθούν μέτρα «ούτε ενός ευρώ» και πάνω εκεί επιχειρηματολογεί», τα παραπάνω υπογράμμισε σε αποκλειστική της συνέντευξη στο zougla.gr, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώην Υπουργός, είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση προσπάθησε παρουσιάσει ως «πολιτική συμφωνία», τα αποτελέσματα του Eurogroup, προκειμένου να φανεί για άλλη μία φορά, πως διαπραγματεύεται με τους εταίρους και με το ΔΝΤ.

Το αποτέλεσμα όμως αυτής της διαδικασίας –διότι ακόμα δεν έχει εξειδικευτεί- με κάνει να καταλήγω στη γνωστή και χαρακτηριστική φράση «ώδινεν όρος και έτεκε μυν», δηλαδή «κοιλοπονούσε ένα βουνό και γέννησε ένα ποντίκι». Νομίζω πως οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγάλες, από αυτήν την «περίφημη» όπως βαφτίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πολιτική συμφωνία» σε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

«Με ανησυχεί, πάρα πολύ, το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός και η «ισχυρή» του ομάδα, έχουν μία άλλη αντίληψη για το περίγραμμα, το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας» επεσήμανε και τόνισε: «Η «σιωπή» του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι «τυχαία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσακαλώτος είναι ο επικεφαλής, διαπραγματεύεται την ιστορία της «πολιτικής συμφωνίας» και γνωρίζει καλύτερα και σε βάθος την «όλη» συμφωνία και προφανώς δε θέλει να μιλήσει επ’ αυτού, παρότι δεσμεύτηκε πως θα το κάνει. Αυτό εμένα με ανησυχεί βαθύτατα, καθώς εδώ θα πρέπει να λέγονται καθαρές κουβέντες στους Έλληνες και την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο κοινοβούλιο και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Αναφερόμενη στις αμείωτες πίεσης της ΝΔ, ώστε να γνωστοποιηθεί το «τι» τελικά κι «αν» συζητήθηκε το ελληνικό θέμα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η κα Παπακώστα ήταν ξεκάθαρη: «Η Νέα Δημοκρατία ρωτάει και ορθά πράττει, για να μάθουμε το «τι» συμφώνησαν «τέλος πάντων». Πρέπει να πω, πως δεν έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες. Συν το γεγονός, πως οι καθυστερήσεις αυτές, αντικειμενικά, έχει αποδειχθεί πως μας κοστίζουν πολύ βαρύτερα από το ό,τι αν είχαμε συνέπεια στους χρόνους μας και είχαμε ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα».

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, η κ. Παπακώστα επεσήμανε: «Εμείς είμαστε ψύχραιμοι. Δεν αποφασίζουμε εν θερμώ, εκτιμούμε και ζυγίζουμε την «εθνική περίσταση». Εξάλλου έχουμε αποδείξει ό,τι «στα δύσκολα» η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει την ευθύνη της και πάντοτε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων».

Και δήλωσε: «Αυτά που ακούω από την Κυβέρνηση αλλά κι από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, περί αμηχανίας στη στρατηγική της ΝΔ, τα χαρακτηρίζω ως ένα είδος «πολιτικού ανφέρ», μιας επίθεσης η οποία είναι πολιτικά άδικη και με «χτυπήματα» κάτω από τη ζώνη. (Ακόμα και τώρα που μιλάει στη Βουλή κατά την ώρα του πρωθυπουργού) επικαλείται ακριβώς «αυτό» το επιχείρημα, δηλαδή πως βρίσκεται η ΝΔ βρίσκεται σε «στρατηγικό αδιέξοδο», σημείωσε η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και δήλωσε: «Στην τελική, η ΝΔ δεν είναι κυβέρνηση για να λαμβάνει τις αποφάσεις. Ο κ. Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός κι εκείνος λαμβάνει τις αποφάσεις.

Όμως, ασχολείται με το να λέει πως υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο στη ΝΔ, γιατί καταλαβαίνει πως πηγαίνει στους εταίρους, «διαπραγματεύεται» εντός εισαγωγικών, εκείνα που διαπραγματεύεται, χωρίς να προηγουμένως να συνεννοείται με την Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και με το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής με τις γνωστές τους θέσεις, απόψεις κλπ».

Και ασκώντας σκληρή κριτική στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η κα. Παπακώστα, είπε χαρακτηριστικά: «Κι έρχεται στη συνέχεια όταν ζορίζεται, όταν τα βλέπει σκούρα κι όταν βλέπει μπροστά του πως ενδέχεται «να συγκρουστεί με τα βράχια», τότε λέει «εσείς δε θα μας στηρίξετε για να μην συγκρουστούμε με τα βράχια;». Και ξεκαθάρισε: «Εμείς λοιπόν θα τον ακούσουμε να εξειδικεύει τη συμφωνία. Η άποψή μας και η θέση μας, είναι ότι «εκείνος κυβερνάει», αυτός θα πρέπει να αποφασίσει με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, να υπερψηφίσει τη συμφωνία που ο ίδιος κατήγαγε».

»Μη ξεχνάτε, πως μας λέει πως είναι μία «περιφανής» συμφωνία. Αφού κατήγαγε λοιπόν μία περιφανή συμφωνία θα πρέπει να την υπερψηφίσει. Κι εμείς θα τοποθετηθούμε με αντικειμενικό τρόπο στη Βουλή, για το πώς βλέπουμε αυτή την «πολιτική συμφωνία» και για τον τρόπο με τον οποίο θα την διαχειριστούμε πολιτικά» παρατήρησε η πρώην υπουργός.

Παράλληλα εξήγησε: «Δεν είμαι υπέρ της λογικής ό,τι «αυτός» που κυβερνά ν’ αποφασίζει μόνος του κι όταν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, φέρνοντας τη χώρα προ-τετελεσμένων, σ’ αυτή την περίπτωση, να έρχονται όλοι οι υπόλοιποι και ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση, να τον στηρίζουν για να μην πέσει στα βράχια.

Εμένα αυτή η αντίληψη δε με βρίσκει ούτε ευχαριστημένη ούτε ικανοποιημένη, διότι υποτίθεται πως θα πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός διάλογος διαρκής για τέτοια ζητήματα «υψίστης εθνικής σημασίας» και θα πρέπει να υπάρχει κι ένας ανοιχτός δίαυλος συνεννόησης και επικοινωνίας, ο οποίος θα οικοδομείται όμως, κυρίως από την πλευρά εκείνου που το επιθυμεί. Κι αυτό δεν το βλέπουμε, από την πλευρά του Πρωθυπουργού».

Συνεχίζοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω είναι ένα όχημα, ένα άλλοθι κι ένα πρόσχημα, για να δείχνει πως δήθεν δεν τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που όλοι θυμούνται το «πως» λειτουργούσε ο κ. Τσίπρας, απέναντι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν είναι συμψηφισμός, μακριά από μένα μία τέτοια λογική. Απλώς παραθέτω «τις συμπεριφορές» σε διαφορετικό χρόνο, δηλαδή τότε που ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας και σήμερα που είναι στην Κυβέρνηση».

«Σήμερα αντιλαμβάνεται την ανάγκη της «συνεννόησης», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο zougla.gr, η Βουλευτής ΝΔ Β’ Αθήνας. «Θα πρέπει όμως να έχεις χτίσει και να έχεις οικοδομήσει, πάνω σ’ αυτό το δρόμο. Και…  ίσως και για εκείνον να είναι ένα πολύ καλό μάθημα, να ξεκινήσει να οικοδομεί τώρα ένα πεδίο συνεννόησης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα. Ποτέ δεν είναι αργά».

Επεσήμανε πως η ΝΔ, θεωρεί πως δεν χρειάζονται μέτρα όπως μείωσης του αφορολόγητου, νέων περικοπών στις συντάξεις ή μέτρα που μπορεί να έχουν νέες φορολογικές και εισπρακτικές επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να τα ψηφίσει η ΝΔ. «Εμείς, δε θα δεχόμασταν ποτέ να μπούμε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης με αυτά τα μέτρα και γι’ αυτά τα μέτρα».

Τέλος, ανέλυσε τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, στον νευραλγικό τομέα της Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κας Κατερίνας Παπακώστα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης