Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η αύξηση της επιρροής εξτρεμιστικών ομάδων, οι συνεχιζόμενες διώξεις κατά ομάδων του πληθυσμού βάσει εθνικών, θρησκευτικών, φυλετικών και άλλων χαρακτηριστικών, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία καθιστούν απαραίτητη την επαγρύπνηση των δημοκρατικών πολιτών, κομμάτων και κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο. Σήμερα τίθενται σε αμφισβήτηση βασικές αρχές της σύγχρονης Δημοκρατίας. Στην Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό ακραίες φωνές ισχυροποιούνται και, κάποιες φορές δυστυχώς, επικρατούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας είναι υποχρέωσή μας απέναντι στα θύματά τους αλλά και απέναντι στην αυτο-εικόνα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει ούτε να μοιάσουμε στο τέρας ούτε να υποκρινόμαστε ότι δεν μας αφορά. Η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει και να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας ενάντια στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, οφείλει να εφαρμόζει τη νομοθεσία για τις διακρίσεις, χωρίς κωλυσιεργία.

Η ρατσιστική βία αλλά και ο ρατσιστικός λόγος μένουν χωρίς δίωξη και τιμωρία και δυστυχώς εξαπλώνονται. Στη Βουλή, στις γειτονιές, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, η ασυλία πρέπει να λάβει τέλος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν συμψηφίζονται, δεν ανταλλάσσονται, δεν σταθμίζονται. Είναι η βάση του ηθικού και νομικού μας πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης