«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στο μέτρο που της αναλογεί, δηλαδή με βάση την δική της ιστορία και τις δυνατότητες συμμετοχής που ήδη διαθέτει, καθώς και όσες μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει, στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης. Μιας Ενωμένης Ευρώπης που θα είναι προπύργιο ειρήνης, ελευθερίας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και πρωτίστως κοινωνικής δικαιοσύνης για τους λαούς της αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας απόψε στην Πάτρα την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», στο ανακατασκευασμένο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής σαν σήμερα πριν από 159 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά».

Αναφερόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, που όπως είπε, αναδεικνύει και υμνεί η ποίηση του Παλαμά, υπογράμμισε ότι πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι τα χαρακτηριστικά και της σημερινής Ελλάδας, λέγοντας τα εξής:

«Εμείς, οι Έλληνες, βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης, για την οποία οι ίδιοι, ασφαλώς, ευθυνόμαστε κατά μεγάλο μέρος, χωρίς όμως και να είμαστε αποκλειστικώς υπαίτιοι γι’ αυτήν. Στην διάρκειά της επιδείξαμε αντοχή και καρτερία, αγωνιστικότητα και πίστη στις δυνατότητές μας να υπερβούμε αυτή την κρίση, όπως ακριβώς θα ανέμενε να πράξουμε και ο Παλαμάς. Χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες εκ μέρους του λαού μας, για μην προσκρούσουμε στον ύφαλο της οριστικής καταστροφής. Τελικώς, παρά τις δυσκολίες, ο λαός και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις παραμείναμε, ως συντεταγμένη Πολιτεία, ακλόνητα προσανατολισμένοι στον ευρωπαϊκό μας δρόμο. Η χώρα μας παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό της πυρήνα, την Ευρωζώνη, οριστικά και αμετάκλητα. Διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που ζούμε, ο λαός μας, το έθνος αλλά και ο καθένας μας προσωπικώς έχουμε χρέος να επιστρέφουμε και ευλαβικά να μελετάμε τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι μεγάλοι του πνεύματος».

Στην περίπτωση του Κωστή Παλαμά, πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «θαρρώ ότι η ποίησή του είναι μεγαλειώδης τόσο για τις σπουδαίες ιδέες και τα ιδανικά τα οποία αυτή προβάλλει και υπηρετεί, όσο και για την μοναδική εκφραστική δύναμη αλλά και το ιστορικό βάθος που έχει η γλώσσα, την οποία χρησιμοποιεί ο ποιητής».

Και τούτο γιατί ο Παλαμάς, εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «κουβαλούσε βαθειά μέσα στην ψυχή του και στον λογισμό του ολόκληρη την Ελλάδα στην διαχρονία της, ήτοι το παρελθόν, το παρόν αλλά και το όραμα για το μέλλον της».

Επίσης, όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η ποίηση του Παλαμά τονίζει μ’ εμφατικό τρόπο την ιστορική συνέχεια της Ελλάδας, το ότι αυτή υπήρξε πάντοτε ενιαία και αδιαίρετη.»

Παράλληλα, τόνισε ότι «η ποίηση του Παλαμά αναδεικνύει την Ελλάδα των αγώνων και των θυσιών, προβάλλει και εξυμνεί την Ελλάδα της καρτερίας και τέλος υμνεί την Ελλάδα της ελευθερίας, της αρετής και της δικαιοσύνης».

Στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο διώροφο σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς από τον αρχιτέκτονα Νίκο Μπακρώζη και τον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Δεμαρτίνο, οι οποίοι είχαν αναλάβει τις εργασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου, καθώς και από τον ομογενή από την Καλιφόρνια και πατρινό στην καταγωγή Αθανάσιο Στεφανόπουλο, ο οποίος δαπάνησε τα χρήματα για την αναπαλαίωση και την ανάδειξή του σε στέγη γραμμάτων και πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε από κοντά μόνιμη έκθεση της ιστορίας του σπιτιού, διάφορα χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, φωτογραφικό υλικό, μια λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα, το δωμάτιο που γεννήθηκε ο ποιητής, την βιβλιοθήκη κ.α.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Ιάσων Φωτήλας, Νίκος Νικολόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος «Κωστής Παλαμάς», καθηγητής Κωνσταντίνος Κασίνης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης