«Όσο ωρύεται ο κ. Βρούτσης και οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ, τόσο οργίζονται οι συνταξιούχοι», είναι η απάντηση που επεφύλασσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στον βουλευτή της ΝΔ που μόλις είχε κατέλθει του βήματος, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις συνεχείς μειώσεις συντάξεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την «σωτηρία του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» και επισήμανε ότι «το 2014, το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ήταν 744 εκατομμύρια ευρώ, εκτός των 2,5 δισ. που οφείλονταν στις συντάξεις». Είπε ακόμη, ότι το 2014, 169.000 συντάξεις περίμεναν χρόνια να εξυπηρετηθούν. «Σήμερα, οι συντάξεις που απομένουν να εξυπηρετηθούν είναι 52.000, και με το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει όλες οι υποχρεώσεις για έναν κόσμο που περιμένει χρόνια να πάρει τη σύνταξή του» σημείωσε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός απευθύνθηκε προσωπικά στον τομεάρχη της ΝΔ Γιάννη Βρούτση.

«Ξεχάσατε να πείτε ότι με τον Ν.4052/2012, η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα ήταν 57% – οριζόντια μείωση. Καθαρά πράγματα. Και αυτή η αλήθεια πρέπει να ακουστεί για άλλη μια φορά, και δεν δικαιούται κανείς να ωρύεται από τη ΝΔ, διότι όσο ωρύονται οι βουλευτές της ΝΔ, τόσο οργίζονται οι συνταξιούχοι που είδαν όλα αυτά τα χρόνια να καταβαραθρώνεται η ζωή τους και να φτάνει σε τέτοιο επίπεδο, που έγινε για όλη την Ευρώπη παράδειγμα προς αποφυγή της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα», είπε ο Τάσος Πετρόπουλος. «Είναι ντροπή να λέγονται πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια – και μάλιστα να ωρύεται ένας από τους πρωτεργάτες της καταστροφής αυτής» συνέχισε ο υφυπουργός. «Πώς είναι δυνατόν να ωρύεται; Εγώ ξέρω ότι το συναίσθημα του θυμού έχει ένα έναυσμα αδικίας. Πού αδικήθηκε ο κ. Βρούτσης; Αδικήθηκε επειδή εμείς παλεύουμε να ανατρέψουμε ό,τι μπορούμε στον ορυμαγδό των μέτρων που προηγήθηκαν; Αδικείται επειδή φέραμε για πρώτη φορά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με πλεονάσματα; Αδικείται επειδή σταματήσαμε τη διαρκή κατάρρευση που συνοδευόταν από συνεχείς μειώσεις; Μήπως επειδή καταφέρνουμε να δώσουμε πολύ πιο γρήγορα τις συνταξιοδοτικές και όλες τις παροχές στον κόσμο που περιμένει; Είναι αυτοί λόγοι για να θυμώνει ο κ. Βρούτσης;».

Για τον ΕΔΟΕΑΠ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον ΕΔΟΕΑΠ. «Είναι ένας Οργανισμός, που για πρώτη φορά έγινε ενιαίος με το νόμο του 2017, ένας Οργανισμός που ποτέ δεν ήταν ενιαίος και εξαιρούσε πάρα πολλούς δημοσιογράφους, από τον καιρό της μεταπολίτευσης ακόμα. Τότε που τους δημοσιογράφους της Αυγής και του Ριζοσπάστη δεν τους έγραφαν, ούτε στην ΕΣΗΕΑ, ούτε στον ΕΔΟΕΑΠ, και ήρθε η στιγμή που γίνεται ενιαίος. Και ενώ κάποιοι πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΔΟΕΑΠ, έρχονται και λένε πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια», είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε ότι πλέον, το 2% της εργοδοτικής εισφοράς θα πηγαίνει για την υγεία και «δεν προβλέπεται καμία απώλεια επικουρικών συντάξεων, και ο ΕΔΟΕΑΠ ενισχύεται απολύτως με τη διεύρυνση της βάσης των μελών του».

Επεσήμανε εξάλλου, ότι το 2015, από το αγγελιόσημο τα έσοδα ήταν 15 εκατομμύρια, και με τις ρυθμίσεις θα είναι 17 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους που θα πληρώνουν επιτέλους και οι εργοδότες οι οποίοι δεν πλήρωναν εισφορά. «Είναι οι μόνοι εργοδότες στον πλανήτη που δεν πλήρωναν ποτέ εισφορά για τους εργαζόμενούς τους. Έχουμε 13 εκατομμύρια είσπραξη από το 2% της διάταξης αυτής. Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει αυτοτέλεια. Εκλέγουν τον πρόεδρο. Δεν ορίζει η κυβέρνηση πρόεδρο στον ΕΔΟΕΑΠ. Καμία παρέμβαση λοιπόν, παρά μόνο στα πλαίσιο που ο νόμος υποχρεώνει τον υπουργό να ελέγχει τη νομιμότητα, διότι είχαν εισάγει στις διατάξεις του καταστατικού το ανέλεγκτο των πράξεων τους, το απόλυτο ακαταδίωκτο και την προστασία που έχουν τα στελέχη για τη συνδικαλιστική τους δράση. Θα πρέπει να ελέγχονται και φυσικά θα ελέγχονται για τις πράξεις διαχείρισής τους», είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης