Υπό την επιρροή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το ιδεώδες μιας κοινότητας που μοιράζεται κοινές αξίες, έχει κοινούς στόχους και επιδεικνύει αλληλεγγύη όταν χρειάζεται, αναφέρει σε άρθρο γνώμης το περιοδικό «Der Spiegel».

Η Μέρκελ πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα. Η Μέρκελ πιστεύει ότι μπορούμε «να περιμένουμε με την ησυχία μας». Η Μέρκελ ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη «είναι πιο ισχυρή σε σχέση με πέντε χρόνια πριν». Θα πρέπει κάποιος να βλέπει τον κόσμο πολύ εγωκεντρικά για να κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, εκτιμά το περιοδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορούμε να περιμένουμε με την ησυχία μας» δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Βουλή για την κρίση στην Ελλάδα. Διότι, όπως επισημαίνει το «Spiegel», η αναμονή είναι η συνταγή της Γερμανίδας καγκελαρίου για καθετί, αυτό ήταν πάντα το πολιτικό της πρόγραμμα και κυρίως σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη είναι ισχυρή, πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους των κρατών» εκτίμησε η Μέρκελ.

Δυστυχώς, η καγκελάριος κάνει λάθος, κάνει ένα μεγάλο λάθος και κάνει ένα επικίνδυνο λάθος, τονίζει το «Spiegel».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο όταν κάποιος αντιμετωπίζει εγωκεντρικά και χωρίς αλληλεγγύη την Ευρώπη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όταν μια άλλη χώρα της Ε.Ε. βρίσκεται σε ανάγκη. Όταν η Μέρκελ λέει ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή, τότε εννοεί: «Έχουμε διασφαλιστεί. Τα προβλήματα των άλλων δεν μας αγγίζουν».

Μόνο για όποιον έχουν μικρή σημασία οι ευρωπαϊκές αξίες της ανθρωπιάς και του δικαίου μπορεί να περιμένει ήσυχος την ώρα που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν καταφέρνουν για ακόμη μία φορά να συμφωνήσουν σε ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, να σιωπά αναφορικά με την πολιτική μετανάστευσης, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Μόνο όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η ενωμένη, αλλά διαφορετική Ευρώπη δημιουργήθηκε από πολιτική αναγκαιότητα για να επικρατήσει βιώσιμη ειρήνη σε αυτήν την ήπειρο, μπορεί να παρατηρεί ήσυχος πώς οξύνονται οι τόνοι μεταξύ των λαών, πώς οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν λόγο για ταπείνωση και υποδούλωση, και οι Γερμανοί πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν σωφρονιστές, συνεχίζει το «Spiegel».

Υπό την επιρροή της Άνγκελα Μέρκελ, η Ε.Ε. έχει καταντήσει μια είδους μόνιμη συνέλευση ιδιοκτητών, η οποία τσακώνεται μέχρι θανάτου για το πώς θα συλλεχθούν τα χρήματα για την ανακαίνιση της στέγης και κάποιος αμέσως απειλεί με δικηγόρους διότι ο γείτονάς του ακούει πολύ δυνατά μουσική.

Μπορεί στην κυβέρνηση της Μέρκελ να λένε συνέχεια ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, ότι η χώρα έχει ευθύνη να επιδείξει ηγετικές ικανότητες. Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει τέτοιες προθέσεις, και πώς, διερωτάται το «Spiegel».

Γι’ αυτόν τον σκοπό χρειάζεται μια πολιτική ιδέα και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό της Μέρκελ, διότι τότε κάποιος ίσως να μη συμφωνεί και αυτό θα κάνει τα πράγματα αφόρητα ανήσυχα, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης