«Η απόφαση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές θα μπορούσα, υπό προϋποθέσεις, να τη χαρακτηρίσω θετική, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν μία βεβιασμένη κίνηση η οποία δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα» υποστηρίζει, στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρ. πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης υποστηρίζοντας ότι «το να εξασφαλίζεις επιτόκιο για το πενταετές ομόλογο σε ποσοστό 4,625% δεν είναι επιτυχία».

Μιλώντας για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι αποτελεί «σύμμαχο» της ΝΔ, δηλώνει ότι «η ΝΔ δεν συνηθίζει να συμμαχεί με ευκαιριακούς τύπους σαν τον κ. Βαρουφάκη». Κατά τα λοιπά, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «συνηθίζει να πολιτεύεται με όρους επικοινωνίας και εντυπώσεων» ενώ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα βγει από τα μνημόνια.
Για τη διένεξη της κυβέρνησης με δικαστικούς, θεωρεί «τις αντιδράσεις των λειτουργών της δικαιοσύνης απολύτως δικαιολογημένες», ερωτηθείς, τέλος, για τα πρόσφατα φαινόμενα παραβατικότητας, ο κ. Πλακιωτάκης υποστηρίζει ότι «η στάση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με παλιότερα αλλά και πρόσφατα ακραία περιστατικά που έχουν συμβεί, εγείρουν πολλά ερωτηματικά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρώην προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερ. Κύριε Πλακιωτάκη πιστεύετε ότι όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να συζητηθούν, άμεσα, στην Ολομέλεια της Βουλής;

Απ. Θεωρώ ότι πέρα από την σπουδαιότητα των όσων αναφέρει και αποκαλύπτει ο κ. Βαρουφάκης, για λόγους πολιτικής ευθιξίας τόσο του πρωθυπουργού όσο και των στελεχών του, το θέμα των πεπραγμένων της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015, θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό στην Βουλή. Οι κυβερνητικές επιλογές αυτής της περιόδου πισωγύρισαν την χώρα και την έσπρωξαν πολύ πιο βαθιά στην δίνη της κρίσης. Το κόστος δε αυτών των επιλογών, το πληρώνει καθημερινά ο ελληνικός λαός και αποτυπώνεται στην εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Η επιμονή του κ. Τσίπρα να αγνοεί το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, αποδεικνύει την ταραχή και την ανασφάλεια του κ. Τσίπρα στο ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τα πραγματικά σχέδιά του σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού. Ό,τι και να κάνει όμως ο κ. Τσίπρας, πολύ σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί για τα έργα και τις ημέρες εκείνης της περιόδου.

Ερ. Ο «Γιάνης Βαρουφάκης» αποτελεί «σύμμαχο» της ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ. Η Νέα Δημοκρατία δεν συνηθίζει να συμμαχεί με ευκαιριακούς τύπους σαν τον κ. Βαρουβάκη. Σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας στην πορεία προς τις εκλογές είναι μόνο ο ελληνικός λαός όπου με την θετική ψήφο του, θα δώσει την δυνατότητα στην παράταξή μας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και να οδηγήσουν την χώρα εκτός της κρίσης και των μνημονίων.

Ερ. Επί της ουσίας, όμως, η ΝΔ τι προσδοκά διαμηνύοντας ότι θα κάνει μία ακόμη εξεταστική όταν γίνει κυβέρνηση, εν προκειμένω για τα πεπραγμένα το πρώτο εξάμηνο του 2015; Τι παραπάνω θα ακουστεί από αυτά που λέει και γράφει μόνος του ο κ. Βαρουφάκης;

Απ. Μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σημασία δεν έχει τι θα πει ο κ. Βαρουφάκης, αλλά το τι θα μπορέσει να ψελλίσει ο κ. Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του. Σημασία έχει να ομολογήσει την αλήθεια ο κ. Τσίπρας και να παραδεχτεί, ότι με τις λανθασμένες και ανεύθυνες επιλογές του έβλαψε τον τόπο και τον ελληνικό λαό.

Ερ. Να περάσουμε και στην οικονομία. Πιστεύετε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές της «βγήκε»;

Απ. Η απόφαση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές θα μπορούσα υπό προϋποθέσεις να την χαρακτηρίσω θετική, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν με βεβιασμένη κίνηση η οποία δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το να εξασφαλίζεις επιτόκιο για το πενταετές ομόλογο σε ποσοστό 4,625% την στιγμή μάλιστα που η Πορτογαλία σήμερα δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 2%, δεν νομίζω ότι είναι επιτυχία.

Ερ. Μήπως, όμως, ο πρωθυπουργός, με την κίνησή του να βγει στις αγορές, κέρδισε και σε επίπεδο εντυπώσεων με δεδομένα τα σχόλια των ξένων εφημερίδων για «σωστή κίνηση στο σωστό timing»;

Απ. Το κακό για την χώρα, είναι ότι ο πρωθυπουργός πολιτεύεται με όρους επικοινωνίας και εντυπώσεων. Το πρώτιστο μέλημά του είναι να διαφυλάξει την προσωπική εικόνα του και να κτίσει ένα μύθο για την κυβέρνησή του. Η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός όμως, δεν μπορούν να επιβιώσουν με τα μυθεύματα και την εικονική πραγματικότητα του κ. Τσίπρα και των στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ερ. Αν τελικά καταφέρει να ξαναβγεί με μειωμένο επιτόκιο τη δεύτερη φορά θα μιλάμε για «επιτυχία»;

Απ. Στην οικονομία δεν μπορείς να μιλάς με «αν», αλλά μόνο με απτά αποτελέσματα. Τα έως τώρα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής του κ. Τσίπρα είναι τραγικά και δεν επιβεβαιώνουν τα όσα λέει και υποστηρίζει αυτός και τα στελέχη του.

Ερ.Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το Μνημόνιο;

Απ. Γενικώς, δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία των μελών της κυβέρνησης αλλά και του κ. Τσίπρα, διότι σε όσα έχουν προβλέψει έως τώρα, έχουν διαψευστεί και τα αποτελέσματα των προβλέψεών τους ήταν δυσανάλογα κοστοβόρα για τον ελληνικό λαό. Αναρωτιέμαι από πού αντλεί την αισιοδοξία του ο πρωθυπουργός για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το 2018, όταν έχει αναλάβει δεσμεύσεις για πρόσθετα φορολογικά μέτρα για το 2019 και το 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022;

Ερ. Κύριε Πλακιωτάκη, να πάμε και στο θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και την ενοχή του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ερώτημα: η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει τα δικαστικά έξοδα του κ. Γεωργίου περιπλέκει το θέμα;

Απ. Η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είναι ένα θέμα που διερευνάται από την δικαιοσύνη. Εγώ, σε αντίθεση με την πρακτική των στελεχών της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα δεν παρεμβαίνω στο έργο της δικαιοσύνης. Εκτιμώ το έργο των δικαστικών λειτουργών και σέβομαι τις αποφάσεις τους.

Ερ. Πιστεύτε ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έχει ευθύνη για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια;

Απ. Σημασία δεν έχει τι πιστεύω εγώ, αλλά το τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της.

Ερ. Κύριε Πλακιωτάκη με αφορμή την κόντρα κυβέρνησης- Δικαιοσύνης, προ ημερών, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Αλεξανδρής απάντησε στον υπουργό κ. Κοντονή λέγοντας ότι «οι δικηγόροι δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι στην υπονόμευση της θεσμικής υπόστασης της Δικαιοσύνης». Σας ρωτώ ευθέως: Μήπως η όλη κόντρα έχει και να κάνει και με «συντεχνιακά συμφέροντα»;

Απ. Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις των λειτουργών της δικαιοσύνης είναι απολύτως δικαιολογημένες. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη και τα στελέχη της είναι πρωτοφανής. Το χειρότερο όμως δεν είναι οι μεθοδεύσεις χειραγώγησης, αλλά οι συστηματικές επιθέσεις που εξαπολύουν τα στελέχη της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, ώστε να πλήξουν το κύρος τους και να απαξιώσουν το έργο τους.

Ερ. Για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει ανοίξει μία κουβέντα για κατάργηση του ΣΤΕ και δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου. Ποια είναι η άποψή σας;

Απ. Διαφωνώ κάθετα όπως και σε οποιαδήποτε παρέμβαση που θα αλλοιώσει το γράμμα και το χαρακτήρα του συντάγματος. Το άρθρο 110 του Συντάγματος προσδιορίζει, με απόλυτη ακρίβεια, τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν ορίζει τίποτα για δημοψήφισμα. Τα όσα λέγονται και μεθοδεύονται από μέρους της κυβέρνησης αποδεικνύουν και σε αυτό το πεδίο το πώς αντιλαμβάνεται τον κοινοβουλευτισμό ο κ. Τσίπρας και οι Συριζαίοι σύντροφοί του.

Ερ. Να περάσουμε και στα θέματα της παραβατικότητας με αφορμή και την πρόσφατη «εισβολή» στο προαύλιο της Βουλής. Έχω ακούσει αρκετές φορές τον πρόεδρο της ΝΔ να αναφέρεται στα Εξάρχεια και να δεσμεύεται ότι θα τα «καθαρίσει» εάν κερδίσει η ΝΔ. Θέλω να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση «κάνει τα στραβά μάτια» σε τέτοια περιστατικά γιατί αποτελούν εκλογικό της σώμα;

Απ. Η στάση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με παλαιότερα αλλά και πρόσφατα ακραία περιστατικά που έχουν συμβεί, εγείρουν πολλά ερωτηματικά. Αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει μια ιδιότυπη ασυλία σε συλλογικότητες που συστηματικά αναλαμβάνουν παραβατικές συμπεριφορές και επιδιώκουν τον εκφυλισμό και την αποδόμηση των θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κρίση ταυτότητας. Συγκρούεται το πρόσφατο ακτιβιστικό παρελθόν τους με τα σημερινά κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Για το καλό της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού θα πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους, σε ποια πλευρά ανήκουν.

Ερ. Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω, συμφωνείτε με την τοποθέτηση της συναδέλφου σας κ. Καραμέως ότι «η αριστερά έχει δώσει αγώνες στον τόπο ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι κατ’ ευφημισμό αριστερά»; Σας ρωτώ γιατί άνοιξε μεγάλη κουβέντα στη ΝΔ με την τοποθέτηση αυτή?

Απ. Δεν συνηθίζω να σχολιάζω τις δηλώσεις των συναδέλφων μου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης