Ο κίνδυνος ενός ρευστού, ασταθούς πολιτικού σκηνικού με τυχόν εκ νέου προσφυγή στις κάλπες είναι ένα δυνατό χαρτί που η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να περάσει αλώβητη από τις συμπληγάδες του ασφαλιστικού-φορολογικού, θα χρησιμοποιήσει με κάθε τρόπο. Η φράση σημαίνοντος στελέχους κόμματος ότι «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη» είναι ενδεικτική του πολέμου χαρακωμάτων σε όλα τα μέτωπα και τους πολιτικού παιχνιδιού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το σενάριο που όλοι αποκηρύσσουν, έρχεται και ξαναέρχεται στο προσκήνιο με σκοπό να αποτελέσει μέσο πίεσης προς πολλούς αποδέκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς τους Ευρωπαίους εταίρους που φοβούνται ότι οι κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, θα «τραβήξει πίσω» το ελληνικό πρόγραμμα.

Προς το εσωτερικό μέτωπο, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αν και δηλώνει έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν έχει κανένα λόγο να παραλάβει «καμένη γη» και να πάρει στις πλάτες της το ασφαλιστικό και το φορολογικό, πόσο μάλλον καθώς συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Προς τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που έχει φτάσει σε ιδιαίτερα χαμηλά εκλογικά ποσοστά και βλέπει μπροστά της να γιγαντώνεται το θηρίο του διπολισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν τα κουκιά και αναζητούν διεξόδους. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είναι κατηγορηματικές ότι δεν έχει τεθεί, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, θέμα εκλογών και καθιστούν σαφές ότι η δεν θα καταλήξουν σε «ηρωική έξοδο» καθώς έχουν νωπή ακόμη τη λαϊκή εντολή και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εταίρος όμως Πάνος Καμμένος, μακριά από την επίσημη γραμμή, πυροδότησε – όχι τυχαία προφανώς- εκ νέου την εκλογολογία μιλώντας επισήμως για προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση «παράλογων απαιτήσεων που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό».

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν τους κινδύνους για τη χώρα από μία ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας ιδιαίτερα την απειλή της οικονομικής ασφυξίας και ενώ ακόμη τα capital controls δεν έχουν αρθεί. Θυμίζουν μάλιστα την εκτίμηση του πρωθυπουργού, σε συνέντευξή του στους FT τον Δεκέμβριο ότι η χώρα θα άρει τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο και θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016».

Σύμφωνα με πληροφορίες για το σχεδιασμό των επόμενων μηνών η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα καταφέρει να περάσει έστω και με καθυστέρηση τα καυτά νομοσχέδια που έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Τα χειρότερα όμως έπονται. Την άνοιξη ή το αργότερο το καλοκαίρι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και τυχόν νέες καθυστερήσεις θα κρούσουν το τελευταίο ενδεχομένως κώδωνα κινδύνου για τη «βιωσιμότητα» της κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης