Με έναν ελάχιστα κεκαλυμμένο σαρκασμό και έντονη διάθεση ειρωνείας απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Γκονζάλες Πονς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για τα φαινόμενα νεποτισμού και λαϊκισμού αλλά και να επαναφέρει στην τάξη τον Γκονζάλες ΠονςΗ απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν σε ανάλογο ύφος και με έντονη διάθεση να τοποθετηθούν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ευρωπαϊκής Δεξιάς και της ευρωπαϊκής Αριστεράς, με δεδομένους τους σημερινούς συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό πεδίο.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για τα φαινόμενα νεποτισμού και λαϊκισμού, αλλά και να επαναφέρει στην τάξη τον Γκονζάλες Πονς όσον αφορά στους αριθμούς και τις στατιστικές, οι οποίες κατά κόρον χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς κατά το δοκούν.
Συγκεκριμένα, η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:
Ήταν στόχος μου να προκαλέσω έναν έντονο και μεστό διάλογο, και χαίρομαι που το κατάφερα. Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα πείραμα για την Ευρώπη.

Επιτρέψτε μου να σας πω πως είμαι χαρούμενος κι ευτυχής που η κυβέρνησή μου είναι αυτή που επέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις, αυτό από μόνο του είναι μία εξαιρετική πολιτική επιτυχία. Αυτό που με κάνει να είμαι πραγματικά ευτυχής δεν είναι η ολοκλήρωση των προγραμμάτων αλλά το ότι από τη μία καταφέραμε να εμβαθύνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα προστατεύσαμε όσο μπορούσαμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν είναι success story η πορεία μας, αλλά είναι ένας δρόμος στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία συνεχόμενα προγράμματα και οκτώ χρόνια, ενώ άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, εξήλθαν σε τρία χρόνια. Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διότι τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις μεταρρυθμίσεις έδωσαν βάση στη δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας. Αντιθέτως, εμείς πετύχαμε μία δύσκολη συμφωνία το 2015, με προτεραιότητα στις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν είναι κακό ότι άλλαξα, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να τις υπερασπίζονται. Σήμερα πέρα από την αποφράδα ημέρα στις ΗΠΑ, σήμερα είναι και η επέτειος θανάτου του Αλιέντε. Ελπίζω να μην κάνατε σκόπιμα αναπαραγωγή των δύο άκρων στην ομιλία σας. Σας λέω πως εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό, σας ενημερώνω πως αρχηγοί στη Δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών. Μιλήσατε για λαϊκισμό, λυπάμαι, αλλά στη δική σας παράταξη και πάλι πρέπει να στραφείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από τη στάση που κρατά η ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια στην επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων, είναι μία στάση ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού.




Μιλήσατε για 100 δις κόστος, που είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο εξάμηνο, το εξάμηνο που έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές. Αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δις, θα είχε αντιστοίχως αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες. Δήθεν η Ελλάδα την τριετία σπατάλησε 40 δις, στα δικά μας χρόνια η ανακεφαλαιοποίηση χρησιμοποίησε μόλις 6 από τα 24 δις που προορίζονταν για αυτόν τον σκοπό. Τουλάχιστον, όταν αντιδικούμε, να το κάνουμε επί των πραγματικών στοιχείων.

Τι είπε νωρίτερα ο Πονς
Μιλώντας εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, ο Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο, ήταν μια χώρα (σ.σ.: η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015, όταν όλοι οι υπόλοιποι σας είχαν γυρίσει την πλάτη», ενώ απέδωσε τα εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο όμως και στον Αντώνη Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά για τη διάσωση και την έξοδο από τα μνημόνια «πρέπει να χειροκροτήσουμε τους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν να μείνουν στην Ευρώπη. Να μην ξεχάσουμε τι έκαναν οι πολίτες». Σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα περί τεχνοκρατών, ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ τόνισε πως «όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται κι άλλα βήματα».

Παράλληλα, επεσήμανε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «περίπου 500.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα».

«Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να ξαναεπιστρέψει στον λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης