Του Φώτη Τριάρχη

Με το τρίπτυχο «όχι νέο μνημόνιο – απομείωση του χρέους – φοροελαφρύνσεις αλλιώς έρχεται ο Τσίπρας» αναμένεται να περάσει το κατώφλι της Άνγκελας Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση της Τρίτης, μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού θα είναι η πολλοστή το τελευταίο διάστημα, ωστόσο όλα συγκλίνουν στο ότι θα είναι και η καθοριστική.

Οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες από το μέγαρο Μαξίμου, είναι συγκεκριμένες και στοχευμένες. Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την κυβέρνησή του: Θέλει να αποφύγει επόμενο μνημόνιο και θέλει να έχει λύση για το χρέος. Θα επικαλεστεί την δήλωση της Μέρκελ ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο και θα επιδιώξει να έχει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ώστε να μεθοδεύσει τις κινήσεις του: Αν θα πάει ή όχι σε πρόωρες εκλογές. Εφόσον επιτύχει και την σύμφωνη γνώμη της «σιδηράς κυρίας» της Ε.Ε. για φοροελαφρύνσεις, τότε θα έχει ένα καλό χαρτί για τους πολιτικούς του αντιπάλους και θα μπορεί να χειριστεί διαφορετικά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν όχι… τα πράγματα δυσκολεύουν επικίνδυνα. Το κλίμα έχουν προλειάνει δύο κορυφαίοι: Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος τόνισε ότι αποκλείεται τρίτο μνημόνιο και πως η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την έξοδο στις αγορές. Και ο στενός συνεργάτης του Αντώνης Σαμαρά, βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος προανήγγειλε νέες φοροελαφρύνσεις από τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από κει και πέρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα επισημάνει με έμφαση στην Άνγκελα Μέρκελ ότι η κυβέρνησή του εγγυάται την σταθερότητα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας μας αλλά βρίσκεται υπό πίεση όπως αποτυπώνουν και τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και οι δημοσκοπήσεις. Και θα τονίσει πως τυχόν συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα φέρει αναπόδραστα στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την συνέχιση του προγράμματος σταθεροποίησης.

Ωστόσο τα μηνύματα από το Βερολίνο δεν είναι απολύτως ενθαρρυντικά. Δεν δείχνουν να βιάζονται για τη ρύθμιση ως προς το χρέος, ενώ οι τροϊκανοί που έρχονται για τον καθιερωμένο έλεγχο, δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που προχωρούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, επιμένοντας σε μέτρα-φωτιά όπως οι ομαδικές απολύσεις. Σημειωτέον ότι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλάμε για Ελλάδα χωρίς Μνημόνιο.

Της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ θα έχει προηγηθεί σήμερα το τετ-α-τετ της Καγκελαρίου με τον γάλλο Πρωθυπουργό καθώς το Παρίσι πιέζει για περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα στην Ε.Ε. διαπιστώνοντας το κοινωνικό αδιέξοδο. Ουδείς γνωρίζει πως θα καταλήξει η συνάντηση, το βέβαιο είναι ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να πιστεύει στην αναγκαιότητα συνέχισης της περιοριστικής πολιτικής.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τώρα, στη ΝΔ ανησυχούν για την έκβαση της κρίσιμης συνάντησης και κρατούν χαμηλά τους τόνους. Στο ΠΑΣΟΚ επίσης αν και εκτιμούν ότι η συντονισμένη πίεση θα αποφέρει αποτελέσματα. Άλλωστε Σαμαράς και Βενιζέλος μίλησαν πριν τον καθορισμό του ραντεβού με τη Μέρκελ και έχουν συμφωνήσει σε ένα «κοινό πλαίσιο ρεαλιστικής διεκδίκησης μακριά από ανέξοδους λαϊκισμούς» όπως κατηγορούν την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, τηλεφωνικώς αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Μέρκελ. Το θερμόμετρο στο εσωτερικό ανεβαίνει πάντως πριν το τετ-α-τετ στο Βερολίνο, καθώς η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τον Σαμαρά «ικέτη» που προσπέφτει στη Μέρκελ ζητώντας της χρόνο και ήπια αντιμετώπιση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης