«Θέλουμε να δώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση τις δυνατότητες να είναι αποτελεσματική στο έργο και τους δημότες που εξυπηρετεί. Θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει το κοινωνικό της έργο που να έχει σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση της πρότασης «αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τη τοπική αυτοδιοίκηση» που οργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.

Ο Κώστας Πουλάκης επεσήμανε ότι οι προτάσεις που έχουν αποτυπωθεί στο σχέδιο που έχει παραδοθεί πρόσφατα στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη τις επεξεργάστηκε η επιτροπή διαλόγου που συστάθηκε δια νόμου και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε την πικρία του για την αποχώρηση της ΚΕΔΕ από το διάλογο και λίγο πριν ολοκληρώσει η επιτροπή το έργο της, τονίζοντας ότι «αδίκησε τον εαυτό της» ενώ υπογράμμισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης μέσα από τις αλλαγές που προωθεί είναι «γιατί θέλουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που να ενισχύει τη Δημοκρατία».

Ανέφερε ότι οι πολίτες μας δείχνουν το δρόμο για διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να πάμε την αυτοδιοίκηση μπροστά και ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα είναι μάταιη εάν δεν στηρίζεται στην βούλησή τους. Υποστήριξε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στο σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων «θα φέρει μια επανάσταση στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης» καθότι ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρεται για καλλιέργεια κουλτούρας διαλόγου και αναζήτησης συναινέσεων.
Επεσήμανε ότι στο σχέδιο προβλέπεται το όριο εκλογικής ενηλικότητας να μειωθεί στα 17 έτη, ότι αποσυνδέονται οι εκλογές της αυτοδιοίκησης από τις ευρωεκλογές, ότι θα υπάρξει μείωση του αριθμού των υποψηφίων, προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την συγκρότηση ψηφοδελτίων ειδικά στους μικρούς δήμους. Υπογράμμισε ότι στο νέο σχέδιο της αυτοδιοίκησης «όλοι οι αντιπεριφερειάρχες θα είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι», ότι θεσμοθετούνται «διαδικασίες διαβούλευσης με στόχο την μέγιστη δυνατή συναίνεση» όπως στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, ενώ «καθιερώνονται τα δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

«Την αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων και των Περιφερειών την έχει ανάγκη η χώρα» δήλωσε ο Κώστας Πουλάκης και κατέληξε λέγοντας ότι «οι προτάσεις που έχουν αποτυπωθεί στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης τις μοιραστήκαμε με όλους τους αυτοδιοικητικούς ανεξάρτητα από την κομματική ή πολιτική τους προέλευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόντες στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Γιώργος Βαλαής, καθώς και αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι από την δυτική Μακεδονία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης