Τη μοναδική εμπειρία και επίδοση της Εσθονίας στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά και το μήνυμα ότι οι νέοι startuppers της Ελλάδας έχουν ταλέντο και πρέπει να τολμήσουν μετέφερε η Πρόεδρος της Εσθονίας και οι ομιλητές που πήραν μέρος στην εκδήλωση που έγινε απόψε στην έδρα του Orange Grove, τη διεθνή θερμοκοιτίδα startups που τελεί υπό την αιγίδα της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η Πρόεδρος Κέρστι Καλγιουλάιντ μίλησε σε μια ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Creating e-solutions to grow economies: The Estonian Experience” και δέχθηκε ερωτήσεις για τα «μυστικά» που οδήγησαν την Εσθονία να γίνει πρότυπο ηλεκτρονικής διαχείρισης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στα 25 χρόνια της ανεξαρτησίας της, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εσθονία με μόλις 1,3 εκατομμύρια κατοίκους κατέχει την 3η θέση στην Ευρώπη σε αναλογία startups ανά κεφαλή, είναι η γενέτειρα του Skype και πολυάριθμων διεθνώς επιτυχημένων startups, και δημιουργός του πρώτου “Data Embassy” στο Λουξεμβούργο (ενός ολοκληρωμένου backup όλων των πληροφοριών του κράτους για την περίπτωση που δεχθεί κυβερνοεπίθεση).

Ολη της η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται στην καινοτομία, με κύρια στοιχεία το ψηφιακό περιβάλλον, τη δημιουργία ενός ισχυρού startup οικοσυστήματος και την ανάπτυξη μιας πρωτοπόρας, σε διεθνές επίπεδο, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Ένα παιδί από τη στιγμή που γεννιέται και ο γιατρός πιστοποιήσει τη γέννησή του, δρομολογείται αυτόματα τόσο η ταυτότητά του με όλα τα στοιχεία του όσο και η ασφάλισή του», είπε αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πρόεδρος της Εσθονίας. «Δεν χρειάζεται κανένα χαρτί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Καλγιουλάιντ ρωτήθηκε για την εφαρμογή e-residence, η οποία αποτελεί πόλο έλξης επιχειρηματιών απ΄ολο τον κόσμο οι οποίοι μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικοί κάτοικοι της Εσθονίας και να ανοίξουν επιχειρήσεις εκεί. Η Πρόεδρος τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι ηλεκτρονικά για το ποιος είναι ο αιτούμενος την e-residence, υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο και η φορολογία πληρώνεται με διαφάνεια. «Το e-residence», υπογράμμισε, «δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης