Όλα κρέμονται από ένα τηλεφώνημα. Ενδεχομένως και από μία συνάντηση στα σύνορα. Το τηλεφώνημα αναμένεται ακόμη και σήμερα,Τετάρτη το βράδυ. Η συνάντηση λόγω πιεσμένου χρονοδιαγράμματος πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 7 με 8 Ιουνίου.

Το πλαίσιο είναι δεδομένο, λένε οι αναλυτές. Οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ κρατούν την «καυτή πατάτα» στα χέρια τους. Το όνομα σύμφωνα με τις ελάχιστες διαρροές κινείται μεταξύ της Άνω και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά ενδεχομένως να υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή λίγο πιο σύνθετη. Θα προβλέπεται το περίφημο «Erga Omnes», ο όρος που αποτελεί πλέον αναφορά στο καθημερινό λεξιλόγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για πάσα χρήση» δηλαδή, μόνον που η ολοκλήρωση της θέσπισης του θα πραγματοποιηθεί στη βάση ενός «οδικού χάρτη». Το χρονοδιάγραμμα ορίζεται στον ενάμιση χρόνο, 18 μήνες. Η Αθήνα πίεζε για μία χρονική περίοδο ενός έτους. Τα Σκόπια πρότειναν μία διετία.

Θα υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση. Η ΠΓΔΜ θα ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο βηματισμό. Πρώτα θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Βουλής και επικύρωση της συμφωνίας. Μετά θα ακολουθήσει δημοψήφισμα. Στη συνέχεια αν δεν είναι εφικτή η δέουσα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τότε ο κ. Ζάεφ θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Για να «κλειδώσει» αυτήν την πλειοψηφία. Μετά θα ακολουθήσει η συνταγματική αναθεώρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Αν η κυβέρνηση θεωρήσει πώς διαθέτει αριθμητική πλειοψηφία θα φέρει την συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή. Θα μπορούσε και να μην την φέρει όμως δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μία τελική και ολοκληρωμένη πράξη αλλά για ένα πλαίσιο συμφωνίαςΣτην Ελλάδα τα πράγματα θα ακολουθήσουν έναν άλλο βηματισμό. Αν η κυβέρνηση θεωρήσει πως διαθέτει αριθμητική πλειοψηφία θα φέρει την συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή. Θα μπορούσε και να μην την φέρει όμως δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μία τελική και ολοκληρωμένη πράξη αλλά για ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Κάτι σαν την προηγούμενη «Ενδιάμεση Συμφωνία». Σε μία τέτοια περίπτωση η Αθήνα θα είχε τη δυνατότητα να φέρει προς επικύρωση το κείμενο αυτό όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης. Σε ενάμιση χρόνο. (Θα έχουν διεξαχθεί ήδη οι εκλογές).

Όμως, όλα αυτά θα έχουν ξεκαθαρίσει περισσότερο γύρω στις 10 με 15 Ιουνίου. Έως τότε και αν το ραντεβού στις Πρέσπες θα έχει θετικά αποτελέσματα, τότε θα συνταχθούν τρεις επιστολές. Η μία προς τον ΟΗΕ και τον Μάθιου Νίμιτς με τελικό παραλήπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η δεύτερη προς το ΝΑΤΟ με την οποία θα δίνεται το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Η τρίτη προς την ΕΕ δια της οποίας η Αθήνα θα συναινεί στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

​Τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ η τελική ένταξη θα νομιμοποιηθεί μόνον κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του «οδικού χάρτη»Τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ η τελική ένταξη θα νομιμοποιηθεί μόνον κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του «οδικού χάρτη». Με λίγα λόγια η υπόθεση αυτή θα είναι μία πολύπλοκη διαδικασία.

Όλα τα παραπάνω έχουν δύο καταληκτικές ημερομηνίες. Η πρώτη ορίζεται με την Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Η δεύτερη ορίζεται με την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 10-12 Ιουλίου. Μέχρι τότε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης