Για τις πηγές χρηματοδότησης, το ΕΣΠΑ και ένα νέο πρόγραμμα που θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει ανάγκες της Περιφέρειας της Δυτικής Αττικής, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτης Κορκολής στην ειδική θεματική συνεδρία «Ελευσίνα 2021: Πολιτιστική Πρωτεύουσα». Ο κ. Κορκολής τόνισε ότι «η Ελλάδα με το προηγούμενο ΕΣΠΑ βγήκε πρώτη σε όλη την Ευρώπη, ενώ με την ενεργοποίηση του τρέχοντος είναι στην 3η θέση απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων σε όλη την Ευρώπη».

«Παράλληλα, εκτός από το ΕΣΠΑ, προσπαθήσαμε και νομίζω τα καταφέραμε επίσης να βρούμε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης και κύριος σύμμαχός μας, στρατηγικός μας εταίρος είναι η ΕΤΕΠ. Φέτος προσθέτουμε 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις από την ΕΤΕΠ σε έργα υποδομών και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο μέλλον θα ενεργοποιήσουμε προγράμματα 7 δισ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν φόρους πάνω από 20 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό από τον Αλέξη Χαρίτση και από τον Πάνο Σκουρλέτη σχετικά με την περιοχή, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ επεσήμανε ότι πρόκειται «για ένα πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα των Επενδύσεων και το Ταμείο των Παρακαταθηκών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, υδρεύσεων, αποχετεύσεων, αγροτικής οδοποιίας, ανακατασκευής κτιριακών αποθεμάτων παλιών, στους δήμους και στις περιφέρειες όλης της χώρας, που ξεκινάει από τα 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Και αυτό το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει πάρα πολλές από τις ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής».

Καταλήγοντας ο κ. Κορκολής υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι σε θέση να δεσμευθεί ότι έχει εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης αναγκών και προβλημάτων της Περιφέρειας της Δ. Αττικής, ύψους 100 εκατ. ευρώ για να φτάσουμε μέχρι την πολιτιστική πρωτεύουσα “Ελευσίνα 2021” για να εξασφαλίσουμε αυτές τις υποδομές. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2018».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης της Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου επεσήμανε ότι «η κύρια διάσταση της μεγάλης επιτυχίας που είχαμε με την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 είναι τελείως διαφορετική. Αφ’ ενός γιατί θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής τα οποία έχει ζωτική ανάγκη η κοινωνία μας και τα οποία θα μείνουν και μετά το 2021 και αφετέρου γιατί επιδιώκουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την τουριστική προβολή ολόκληρης της Δυτικής Αττικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, τονίζοντας ότι «η κήρυξη της Ελευσίνας, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021, αποτελεί συνολικά εθνικό στόχο. Γνωρίζουμε ότι μία επιτυχημένη πολιτιστική πρωτεύουσα θα δώσει αυτοπεποίθηση σε μια ολόκληρη χώρα. Εκ μέρους του δήμου υπάρχει απόλυτος σεβασμός και κατανόηση στις δυσκολίες που ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν έτσι ώστε εμείς να λάβουμε αυτά που ενδεχομένως ζητάμε».

Η κυρία Ρένα Λαπατσέα, γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, υπογράμμισε «την ανάγκη για ένα στέρεο καμβά πάνω στον οποίο το δημιούργημα στο τέλος της μέρας της πολιτιστικής πρωτεύουσας “Ελευσίνα 2021” δεν θα έχει μόνο μια διαδρομή, η οποία σταματά στο 2021, αλλά θα συνεχίζεται πολύ μακρύτερα και αυτό γιατί αυτός ο καμβάς θα είναι αποτέλεσμα της δράσης όσων αγαπούν αυτό τον τόπο, ώστε το σύνολο της Αττικής θα μπορεί να έχει ένα πολύ σοβαρό επίκεντρο πολιτισμού συνεχούς ζωής που δεν θα θρηνεί θύματα, αλλά θα σχεδιάζει με όρους δίκαιους ανάπτυξης το μέλλον της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης