Η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη, διότι μια τέτοια αποτυχία θα ήταν πολύ σοβαρή για την Ευρώπη, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Αθήνα να γίνει «το δικό μας Σαράγεβο».

Ο Πρόντι, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία με την Ελλάδα διότι ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αναλάβουν τέτοια ευθύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήθελα να δω πώς η Μέρκελ, ο Γιούνκερ και η Λαγκάρντ θα αναλάβουν την ευθύνη να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη» δηλώνει σε συνέντευξή του στη «La Repubblica»

Παράλληλα, τονίζει ότι η ιστορία κινείται σε κύκλους, «ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε εξαιτίας ενός ασήμαντου γεγονότος. Αλλά ελπίζω ότι η Αθήνα δεν θα γίνει το δικό μας Σαράγεβο».

Αναφέρει ότι η απουσία συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της «είναι ένα αδιανόητο γεγονός» και προειδοποιεί ότι μια αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας θα ήταν «παταγώδης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δυστύχημα είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σαν “μισοψημένο ψωμί”. Για τον λόγο αυτόν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που μας περιμένουν» προσθέτει.

«Λείπει μία πραγματική ευρωπαϊκή αρχή, την οποία τα κράτη, “όμηροι των εσωτερικών πολιτικών τους προβλημάτων”, δεν θέλουν. Εάν υπήρχε αυτή η ευρωπαϊκή αρχή, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη» υπογραμμίζει.

«Εάν η Ευρώπη θέλει να επιλύσει το θέμα, οφείλει να αντιδράσει άμεσα αποκτώντας μία αυθεντική ομοσπονδιακή αρχή» καταλήγει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης