Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κάλεσε το κοινοβούλιο τη Δευτέρα και ζητεί έρευνα για να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, ενώ η ελβετική φαρμακευτική Novartis (NOVN.S) υποσχέθηκε να αναλάβει δράση εάν η έρευνα διαπιστώσει ανήθικη συμπεριφορά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Η Novartis (NOVN.S) δήλωσε ότι θα απαιτήσει “ταχεία και αποφασιστική δράση” σε περίπτωση που η έρευνα για υποτιθέμενη δωροδοκία στην Ελλάδα διαπιστώσει ότι οι διαχειριστές της ασχολούνται με ανήθικη ή παράνομη συμπεριφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία που εδρεύει στη Βασιλεία βρίσκεται στη μέση μιας δωροδοκίας για την οποία οι Έλληνες εισαγγελείς στις αρχές του 2017 εισέβαλαν στα γραφεία της στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη Δευτέρα να διερευνηθεί η υπόθεση.

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να διερευνήσει τον ρόλο των υπουργών  σε μια υπόθεση, εάν αποφασίσει να το πράξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Novartis ανέφερε σε δήλωσή της ότι παρόλο που γνώριζε τις αναφορές των ερευνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις αρχές των ΗΠΑ, δεν είχε λάβει επίσημους ισχυρισμούς από τις ελληνικές αρχές ούτε γνώριζε την ύπαρξη κατηγορητηρίου.

“Ενώ η Novartis συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές, διεξάγουμε επίσης τη δική μας διεξοδική εσωτερική έρευνα”, ανέφερε η εταιρεία.

“Είμαστε αποφασισμένοι να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση και να δεχθούμε την ευθύνη για ενέργειες που έπεσαν κάτω από τα υψηλά πρότυπα ηθικής και επιχειρηματικής συμπεριφοράς μας. Εάν εντοπιστεί οποιαδήποτε παράβαση, θα λάβουμε γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή μελλοντικών παραπτωμάτων”.

Την περασμένη εβδομάδα οι Έλληνες εισαγγελείς παρέπεμψαν την υπόθεση στο κοινοβούλιο το οποίο θα αποφασίσει αν θα διερευνήσει αν πολιτικοί έχουν εμπλακεί σε δωροδοκίες της Novartis σε γιατρούς και δημόσιους αξιωματούχους.

Οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν ονομαστεί στο κοινοβούλιο, αμφισβήτησαν έντονα τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένο «κυνήγι μαγισσών» από την κυβέρνηση του Τσίπρα με σκοπό να τους δυσφημίσει, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές στη χώρα.

Το κόμμα του Τσίπρα και ο σύμμαχός του συνασπισμού, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι υπέρ μιας τέτοιας έρευνας. Οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες υπέβαλαν επίσημο αίτημα για σύσταση επιτροπής για διεξαγωγή έρευνας.

“Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποκαλύψουμε την αλήθεια”, δήλωσε ο Τσίπρας στους κοινοβουλευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ. “Τίποτα δεν θα παραμείνει μυστικό, τίποτα κάτω από το χαλί”.

Ο Tσίπρας, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία στο απώγειο της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας το 2015, έχει υποσχεθεί να χτυπήσει τη διαφθορά για την οποία συχνά κατηγορεί τους προκάτοχους του. Το κόμμα του έχει προβάδισμα από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία σε δημοσκοπήσεις.

Έλληνες εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για περισσότερο από ένα χρόνο, κατά την οποία αρκετοί κατέθεσαν υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Σύμφωνα με αξιωματούχους του δικαστηρίου, η διερεύνηση του ρόλου των μη πολιτικών προσώπων είναι σε εξέλιξη.

Η Novartis ανέφερε σε δήλωσή της ότι η δημοσιότητα που περιβάλλει την υπόθεση “φαίνεται να οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την επιλεκτική διαρροή τμημάτων εμπιστευτικού και προκαταρκτικού ερευνητικού φακέλου”.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν “πολλοί εντυπωσιακοί και αβάσιμοι ισχυρισμοί σε μια πολιτικοποιημένη συζήτηση”.

Η Novartis έχει αντιμετωπίσει άλλες έρευνες τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, για παράδειγμα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 49 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Νότια Κορέα για την προσφορά «δώρων» σε γιατρούς.

Επιπλέον, ξεκίνησε μια ξεχωριστή ομοσπονδιακή δίκη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον της Novartis.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης