«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία του νερού ως υπερ-πολύτιμου φυσικού πόρου και την αναγκαιότητα της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.

Επισημαίνει ότι «το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Επιλογή της κυβέρνησης στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι ότι το νερό, ως κοινωνικό αγαθό, παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο. Για το λόγο αυτό στη χώρα μας θα θωρακίσουμε και συνταγματικά τον δημόσιο έλεγχο του νερού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, ο κ. Φάμελλος αναφέρει: «Από το νερό – και κυρίως από το καθαρό νερό – εξαρτώνται οι ζωτικότερες λειτουργίες των ανθρώπινων κοινωνιών και των φυσικών οικοσυστημάτων. Η ανθρώπινη υγεία προϋποθέτει την παροχή επαρκών ποσοτήτων πόσιμου ύδατος. Παράλληλα, οι υγρότοποι διαφυλάσσουν τη βιοποικιλότητα και προμηθεύουν τον άνθρωπο και τη φύση με πληθώρα υπηρεσιών και αγαθών, όπως ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων, η παγίδευση ιζημάτων και τοξικών ουσιών, η απομάκρυνση και ο μετασχηματισμός θρεπτικών στοιχείων, η σταθεροποίηση των ακτών, η ρύθμιση του κλίματος, η αναψυχή και η παροχή αλιευμάτων και φυτικών πρώτων υλών. Χωρίς το νερό τα πάντα φθίνουν και τελικά νεκρώνουν, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τη φύση. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει διαφορετική στόχευση στον κύκλο του νερού. Για το 2017 επιλέχθηκε το θέμα της “Επεξεργασίας των Λυμάτων και της Δημόσιας Υγείας”. Η σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των υγρών αποβλήτων έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικολογική κατάσταση των υδάτινων αποδεκτών της χώρας και είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ευημερία των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 180 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία στη Μεσόγειο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης