Μέσα στις επόμενες είκοσι – τριάντα μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα των ακτών που έχει μολυνθεί, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ν Σαντορινιός υπογραμμίζοντας ότι αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης του Σαρωνικού με μαζούτ.

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Σαντορινιός διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του «πως θα είναι καλύτερα από πριν» προέκυψαν από την ενημέρωση των εταιρειών, ενώ τόνισε πως «εάν υπήρξαν λάθη τότε τα έκαναν μαζί ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε πως δεν υπήρξε ολιγωρία καθώς λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα, για να συμπληρώσει πως στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου.

Όσον αφορά στο γιατί βυθίστηκε σε συνθήκες νηνεμίας, ενώ ήταν αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο, ανέφερε πως «όλα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, καθώς η προανάκριση συνεχίζεται από τον εισαγγελέα».

«Η αξιοπλοΐα του ελέγχθηκε στις 4/8, έγινε επιθεώρηση εν πλω ώστε να δωθούν οι παρατάσεις των παραστατικών. Ξέρετε πόσα πλοία έχουν βυθιστεί ενώ έχουν αξιόπλοα; Όλα! Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κανένα ατύχημα, όλα εξετάζονται» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από την στιγμή που έγινε το ναυάγιο και γίνεται οικολογική καταστροφή, η εταιρία φέρει ευθύνη και έχει ασφαλιστεί γι’ αυτή την ευθύνη», ανέφερε και επιχειρώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση ενημέρωσης προς τους δήμους της παραλιακής που τελικά επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, ισχυρίστηκε πως το πρωί της Δευτέρας η εικόνα που είχαμε από τα αεροπλάνα «ήταν καθαρή»: «Η κηλίδα φεύγει προς την Σαλαμίνα, επιστρέφει το βράδυ, υπάρχουν και κινήσεις των πετρελαιοειδών, ιδιαίτερα του μαζούτ, το βράδυ αρχίζει να αλλάζει ο καιρός και να έρχεται προς Πειραϊκή. Υπάρχουν εικόνες την Δευτέρα το πρωί που η θάλασσα ήταν καθαρή, αλλά από κάτω δεν ξέραμε τι γίνεται», είπε και συμπλήρωσε πως αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό ότι το πετρέλαιο κινείται προς την Αττική, εστάλησαν σήματα και ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι και τηλεφωνικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης