«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ξεκίνησε το 2009, αλλά το 2001, την επομένη της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη», ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, εξερχόμενος από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όπου κατέθεσε για το έλλειμμα του 2009.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, «στα παραπάνω συνηγορούν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο κινείτο σταθερά πάνω από το 3%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα διενήργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες- και η άρση της επιτήρησης το 2007, με τη χαλάρωση που υπήρξε από την τότε κυβέρνηση, ενώ εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, επιδείνωσε περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. «Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του εσωτερικού και εξωτερικού χρέους και η πρόβλεψη για έλλειμμα 6% εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα είχε ήδη φθάσει το 10%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Τι κατέθεσε ο Φ. Σαχινίδης

«Όλοι χρησιμοποιείτε το «λεφτά υπάρχουν», αλλά παραβλέπετε το άλλο σύνθημα της ίδιας περιόδου που έλεγε «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Δεν αποκρύψαμε ποτέ το μέγεθος των προβλημάτων, το οποίο αποτυπωνόταν στο σύνθημα αυτό».

Με τον Γιάννη Παπαθανασίου να έχει καταθέσει δια υπομνήματος, ο νυν υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2009, κλήθηκε από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την πορεία του ελλείμματος εκείνη τη χρονιά, να απαντήσει σε αρκετά σημεία του υπομνήματος του πρώτου. Στην κατάθεσή του, ο Φ. Σαχινίδης, όχι μόνον απέρριψε τις αιτιάσεις του Γιάννη Παπαθανασίου, χαρακτηρίζοντάς τον «το ίδιο επικίνδυνο ως υπουργό και ως βουλευτή», αλλά διαμαρτυρήθηκε και για την στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε, καταπολεμούσε τη λήψη μέτρων, που υποτίθεται πως η ίδια θεωρούσε απαραίτητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε και σε διεργασίες σύμπτυξης ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και της Ιταλίας το 2008, που ματαιώθηκαν κατόπιν αντίθεσης της Γερμανίας, και σε ενδεχόμενη γνώση των διεργασιών αυτών από τον Γ. Προβόπουλο.

«Η χώρα δεν θα έφθανε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009, αν δεν είχε μεσολαβήσει ένα πολιτικό compromise (σ.σ. συνεννόηση) το 2007, που επέτρεψε να γίνει η άρση της επιτήρησης – με αποτέλεσμα τη δημοσιονομική χαλάρωση το 2007-8, που οδήγησε στον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2009» εκτίμησε ο κος Σαχινίδης.

«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο, διότι το πρόβλημα ήταν χρόνιο και συσσωρευμένο, κι είχαμε ελλείμματα που χρόνο με το χρόνο δημιουργούσαν ένα ανεξέλεγκτο χρέος. Οι αγορές δεν παρακολουθούσαν επίσης το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που ήταν αποκαλυπτικό των τεραστίων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα όφειλε να είχε παρέμβει τουλάχιστον το 2009 για την αποτροπή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, «άφησε τη χώρα ανυπεράσπιστη, διότι δεν είχε κάνει την παραμικρή τεχνική επεξεργασία και δεν είχε δημιουργήσει τις υποδομές που θα επέτρεπαν σε κάποιο από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει, να γίνει υλοποιήσιμο». Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία, κατά τον κο Σαχινίδη, είχε προσφύγει σε πρακτικές δημιουργικής λογιστικής, καταγράφοντας στο πρόγραμμα σταθερότητας βελτίωση των οικονομικών των ταμείων, την ώρα που διαπίστωνε μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών – αλλά και με την αποφυγή λογιστικής αποτύπωσης των επιστροφών φόρου που όφειλε το Δημόσιο.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, πως το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να λάβει μέτρα που θα κρατούσαν το έλλειμμα σε μονοψήφιο νούμερο, ο κος Σαχινίδης σημείωσε πως «το ύψος των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση το διάστημα μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009, ήταν περίπου της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Ούτε μία φορά δεν δεχθήκαμε την επικρότηση της Ν.Δ. που υποτίθεται ότι είχε αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος» ανέφερε ο κος Σαχινίδης.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, ο κος Σαχινίδης επέμεινε πως ήταν ελλιπής, υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρχε μία επίσημη δημόσια τοποθέτηση που να αφορούσε το 2009 και που να έστελνε έγκαιρα το μήνυμα περί διψήφιου ποσοστού, αντί του μονοψήφιου που ανακοίνωνε η κυβέρνηση». Στο σημείο δε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, ζητώντας από την Εξεταστική Επιτροπή να διερευνήσει, κατά πόσον ο κος Προβόπουλος ήταν σε γνώση των συζητήσεων και διαβουλεύσεων που υπήρχαν το 2008 στους κόλπους της Ε.Ε., για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ελλάδας από τον δανεισμό:

«Μαθαίνουμε τώρα, ότι κατά τη διάρκεια του 2008, είχε συγκροτηθεί μία Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν έξι χώρες και εκπρόσωποι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με αντικείμενο να εκτιμήσει, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να στηρίξει μέλη της – την Ελλάδα και την Ιταλία είχαν επισημάνει – στην περίπτωση που βρίσκονταν αντιμέτωπες με κερδοσκοπική επίθεση και έπαυαν να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου. Ήταν μία μυστική επιτροπή. Κανένας δεν γνώριζε τη σύνθεσή της, κανείς δεν γνώριζε ποιο ήταν το περιεχόμενο των συζητήσεων…» ανέφερε ο κος Σαχινίδης και συνέχισε:

«Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, λέγεται ότι τελικά αυτή η Επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της και δεν προχώρησε στη δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας, διότι τότε η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή της να σχηματιστεί αυτός ο μηχανισμός, καθώς συνειδητοποιούσε ότι θα έπρεπε αυτή να επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαιά του».

«Η Εξεταστική Επιτροπή, θα μπορούσε να διερευνήσει αν είχε όντως συγκροτηθεί αυτή η Επιτροπή το 2008 και να ερωτηθεί ο κος Προβόπουλος, για το αν έγιναν αυτές οι συζητήσεις κι αν τις μετέφερε στις πολιτικές ηγεσίες της τότε κυβέρνησης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος για την φημολογία περί ενδιαφέροντος της ρωσικής και κινεζικής πλευράς, να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στις αρχές του 2010, το οποίο υποτίθεται πως δεν εκμεταλλεύτηκε η Ελλάδα, ο κος Σαχινίδης ανέφερε πως «εκ των υστέρων συνειδητοποιήσαμε ότι οι μόνοι που δάνεισαν ή αγόρασαν ομόλογα της ελληνικής δημοκρατίας ήταν οι Κινέζοι οι οποίοι πρέπει να πήραν ένα ποσό της τάξης των 5 με 6 δισ. Οι Ρώσοι δεν εμφανίστηκαν σε καμία από τις δημοπρασίες – και δεν είδα και ανάλογο ενδιαφέρον από άλλες χώρες».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης