H Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέοςΕν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική πλευρά, πάντως, που αναμένει να πάρει ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φαίνεται να κρατά μικρό «καλάθι», καθώς τα μηνύματα από τους δανειστές για προνομοθέτηση νέων σκληρών μέτρων παραμένουν στο τραπέζι, με αποτέλεσμα οι όποιες ελπίδες να μετατίθενται για το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει το… τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές Μαρτίου, ενώ φουντώνει και την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Κρίσιμο τετ α τετ Μέρκελ – Λαγκάρντ παρουσία Γιούνκερ

Το ενδιαφέρον της τρέχουσας εβδομάδας δεν εστιάζεται τόσο στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όσο στις συναντήσεις κορυφής που ανακοίνωσε ότι θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Τετάρτη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Θέλουμε γρήγορη λύση χωρίς μέτρα λιτότητας

«Θέλουμε γρήγορη λύση χωρίς μέτρα λιτότητας» επανέλαβε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος άφησε εκ νέου αιχμές για τον ρόλο του ΔΝΤ στις καθυστερήσεις για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πιο πιθανό σενάριο για την εξέλιξη του Eurogroup είναι να επέλθει η περιβόητη πολιτική συμφωνία, χωρίς ωστόσο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να προχωρήσουν την ολοκλήρωσή της σε τεχνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτυπωθεί η πρόοδος στη γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη να καταγραφεί γραπτώς και ένα χρονοδιάγραμμα – έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου – με βάση το οποίο θα καθορίζεται αφενός η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και αφετέρου θα αναφέρεται ότι θα πρέπει να περιγραφούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΕΚΤ: Συνεδρίαση με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική στις 9 Μαρτίου, ενώ η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου.

Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως επισημαίνεται «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης»Κοινοτικοί αξιωματούχοι «δείχνουν» προς αυτήν την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν δύο ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία το 2016 από την Eurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από το ΔΝΤ.

Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως επισημαίνεται «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Σημειώνεται ότι μια πολιτική συμφωνία ή «προ-συμφωνία» έχει υπάρξει και παλαιότερα. Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου 2016 είχε δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και είχε εξουσιοδοτήσει το EuroWorking Group της 24ης Οκτωβρίου να εκταμιεύσει την υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ΑRD αρνήθηκε ότι απείλησε τη χώρα μας με Grexit, σημειώνοντας ότι «όσο η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης