Στο πλαίσιο συμμετοχής του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ο αναπληρωτής υτπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι, ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνονται σεβαστές προηγούμενες αποφάσεις, όπως αυτές για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να προωθηθεί από πλευράς Ε.Ε. ένα νέο σύστημα ασύλου, βασισμένο στην αλληλεγγύη και στον ισομερή καταμερισμό βαρών και ευθυνών. Ο κ. ΑΝΥΠΕΞ τόνισε, περαιτέρω, ότι είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την επιστροφή των μεταναστών, ενώ ζωτικής σημασίας είναι να μην υπονομευθεί ο ενιαίος χώρος ελευθερίας μετακίνησης του Σένγκεν.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να συνδυαστεί ο σχεδιασμός για την Ψηφιακή Ευρώπη με έναν ψηφιακό φόρο. Έτσι, εξήγησε, και οι ίδιοι πόροι της ΕΕ θα ενισχυθούν, αλλά και οι πολυεθνικές του Διαδικτύου θα φορολογούνται δίκαια και όπως τους αναλογεί. Ο κ. ΑΝΥΠΕΞ επιβεβαίωσε, επίσης, τη μεγάλη σημασία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια ENISA, ο οποίος εδρεύει στην Ελλάδα, και υποστήριξε πρόταση για ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι δασικές πυρκαγιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία, επεσήμανε τη σημασία της ελευθεροτυπίας για την ύπαρξη της δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας την περίφημη αποστροφή του Τόμας Τζέφερσον: «αν είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο να έχουμε κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση, χωρίς δισταγμό θα έπρεπε να διαλέξουμε το δεύτερο».

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε επίσης διμερή συνάντηση, με την ομόλογο του, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Joyce Anelay, ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων για το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης