Δυόμισι ώρες διήρκησε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου και παρά τα του αντιθέτου λεγόμενα τελικά, κατέληξαν σε συμφωνία η οποία ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση λύση η οποία τελικά προκρίθηκε, προβλέπει τη διακοπή της καταβολής υπό μορφή χαρατσιού του ειδικού φόρου επί των ακινήτων με έναν ενιαίο φόρο ο οποίος θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ αλλά θα κλιμακώνεται προοδευτικά.

Με αυτή τη ρύθμιση ικανοποιείται το αίτημα της ΔΗΜΑΡ η οποία είχε δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μέτρο, όπως την επέκταση καταβολής του χαρατσιού μετά τον Μάιο του 2013, αλλά και την τρόικα η οποία απαιτεί η είσπραξη του φόρου επί των ακινήτων να πραγματοποιείται μέσω του μηχανισμού της ΔΕΗ, διότι δεν υφίσταται άλλος αξιόπιστος τρόπος είσπραξης.

Η επιβολή ενιαίου φόρου επί των ακινήτων με διευρυμένη βάση και προοδευτική κλιμάκωση, ικανοποιεί και το ΠΑΣΟΚ το οποίο τις τελευταίες μέρες συντάχτηκε με τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν οι κ. κ. Κουβέλης και Βενιζέλος, κατά την έξοδό τους από το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε όλο το εύρος της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και άλλα ζητήματα κυβερνητικής λειτουργίας, τα οποία απασχολούν την Ιπποκράτους και την Κουμουνδούρου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει την τρέχουσα φημολογία που αφορά τον ίδιο και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η οποία θέλει τον κ. Βενιζέλο να επιθυμεί αναβάθμιση προσωπικά του ιδίου, αλλά και στελεχών του σε κυβερνητικό επίπεδο.

Οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη

«Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα προσερχόμαστε με κοινή θέση για το ειδικό τέλος ακινήτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, και αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, γνωστοποίησε πως η επιβάρυνση των πολιτών, από τον ενιαίο φόρο, θα είναι μικρότερη, ενώ σε ό,τι αφορά στον τρόπο καταβολής του, σημείωσε πως αν και θα εισπράττεται και εφέτος από τη ΔΕΗ, θα δίδεται και η δυνατότητα στους υπόχρεους να καταβάλουν το ποσό μέσω των ΔΟΥ.

(Δηλώσεις Φ. Κουβέλη)

Οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου

Πρέπει να περάσουμε προοδευτικά, με κάποιο αφορολόγητο όριο, από το ΕΕΤΗΔΕ στον ενιαίο φόρο ακινήτων και αυτή είναι η θέση με την οποία θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως «ο μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα είναι, για το 2013, η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνεις και για τα άλλα που θα προστεθούν θα υπάρχει ο μηχανισμός των εφοριών και το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό στην ολήρη και ολοκληρωμένη του μορφή στις εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούνοι συζητήσεις το ταχύτερο γιατί πρέπει η κοινωνία να προστατευτεί μέσα σε μια Ευρώπη που είναι «νευρική για τον εαυτό της».

Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, θεωρεί ότι έχει μια ευθύνη να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να δεχτούμε πιέσεις μέχρι ενός σημείου».

Όσον αφορά σενάρια ανασχηματισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αστείο» και «προσβλητικό» να τίθεται θέμα δικής του συμμετοχής στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού.

(Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου)

Οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα

Κατά τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, το μέτρο θα λάβει μόνιμη μορφή από το 2014. Η πρόταση αναμένεται να τεθεί στη διάθεση της Τρόικας.

Σε δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πως «προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα».

Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε ότι «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης