Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Jens Frølich Holte είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα, Jørn Eugene Gjelstad και νορβηγικής αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης το διευρυμένο πρόγραμμα για το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), που υπεγράφη σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας, μέσω του οποίου προσδίδεται βάθος και ευρύτητα στην ήδη αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Ο κ. Holte τόνισε ότι η Νορβηγία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό, καθώς αυτός αποτελεί εργαλείο συνεργασίας με Κράτη-Μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Επισήμανε δε, ότι είναι γνώστης των επιπτώσεων του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας, γι’ αυτό και η μετανάστευση είναι ένας από τους τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι οι πόροι του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού συνιστούν, εκτός από πρακτική υποστήριξη και ηθική επιβράβευση για τη πολιτική της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση.

Στη συνέχεια, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης. Βασικοί στόχοι είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η προώθηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι διαμορφώνονται ευρύτερα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Ο Νορβηγός Υφυπουργός συμφώνησε και ανέφερε ως παράδειγμα το πεδίο της Πράσινης και Αειφόρου Ανάπτυξης – το οποίο άλλωστε εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό – και ειδικότερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποκεντρωμένη ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για την πολιτική της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας, με τον Αντιπρόεδρο να σημειώνει ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς της ναυτιλίας με την εσωτερική οικονομία. Στόχος, όπως είπε, είναι να καταστεί ο Πειραιάς διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία και συνολικότερα να ενισχυθεί ο θετικός αντίκτυπος της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης