Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καμμένος είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «η τρίτη φάση φαίνεται να καθυστερεί εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έθεσε τρία θέματα στον κ. Αναστασιάδη, «με τα οποία συμφωνήσαμε», όπως είπε, και αφορούν την απόδοση στη Βουλή της Κύπρου των αρχείων του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, την υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που θέλει να πάρει κατά της Ρωσίας η ΕΕ.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να αρνείται να δώσει τα αρχεία, όταν ο ελληνισμός ενημερώνεται πλέον από τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρεϊν Όφις, τα οποία έχουν ανοίξει μετά από τόσα χρόνια».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε να δοθούν αυτά τα αρχεία του Φακέλου της Κύπρου, σύμφωνα εξάλλου και με το πόρισμα της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Καμμένος αφορά την υπογραφή συμφωνίας για τις δύο ΑΟΖ και, όπως τόνισε, «ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο».

«Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε, πέραν του Κυπριακού, είναι το θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσουμε Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που πάει να πάρει η ΕΕ κατά της Ρωσίας» είπε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την απόφαση που ελήφθη χθες στη διευρυμένη επιτροπή, η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού να βρουν άλλους τρόπους πίεσης προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, «όπως ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ και άλλες χώρες», ο κ. Καμμένος είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ».

«Η ΕΕ έχει επιδείξει μέχρι στιγμής στα εθνικά θέματα μια στάση μάλλον εχθρική και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Βλέπουμε σε όλα τα εθνικά θέματα την κ. Μέρκελ να κάνει δημόσιες δηλώσεις, π.χ., για το Μακεδονικό, βλέπουμε ότι προσπαθούν να ορίσουν εκπρόσωπο πολιτικό-διπλωμάτη που στήριξε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο αρνήθηκε ο κυπριακός ελληνισμός» πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι η πρόταση Αναστασιάδη για την τρίτη φάση, δηλαδή τη δημιουργία ενός τριστήλου στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται εκείνα που συμφωνήθηκαν, εκείνα που είναι προς συζήτηση και εκείνα που αποκλείονται, είναι μια σωστή λύση που έχει υποχρέωση η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί. Φοβούμαι όμως ότι η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική που είχε και στο παρελθόν, λέγοντας ναι για τον διάλογο και την ίδια στιγμή κάνοντας φιέστες την επέτειο της εισβολής και καλώντας, όπου και παραστάθηκαν, εκπροσώπους ξένων κρατών» είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «βεβαίως η στάση πρέπει να είναι κοινή με την Ελλάδα, δεν μπορεί η Ελλάδα να υπογράφει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για τον ΤΑΠ, ο κ. Σαμαράς να θριαμβολογεί γι’ αυτήν τη συμφωνία και βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν επίσημα να βρίσκονται στο ψευδοκράτος, νομιμοποιώντας την εισβολή και την κατοχή και ένα κράτος που δεν υπάρχει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης