Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, Πρέσβη κ. Χόρχε Ντομέκ.

Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παρουσία του σήμερα εδώ, λίγες ημέρες μετά την άτυπη σύνοδο Υπουργών Άμυνας στη Μπρατισλάβα, κατά την οποία συζητήσαμε την παγκόσμια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αναδεικνύεται η έντονη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και της χώρας μας, με στόχο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Βιομηχανικής Βάσης στον τομέα της άμυνας, με όρους ισότητας ευκαιριών για όλους και δίκαιης κατανομής οφελών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισκέφθηκα τον περασμένο Φεβρουάριο την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, για πρώτη φορά μαζί με εκπροσώπους της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Με τον αγαπητό Χόρχε και τους επιτελείς μας ανοίξαμε νέους ορίζοντες συνεργασίας. Η ανταπόκριση και προσωπική εμπλοκή του Εκτελεστικού Διευθυντή υπήρξε άμεση και ουσιαστική και γι’ αυτό θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά.

Σήμερα, συνεχίσαμε τις συζητήσεις για την πρόοδο των πολλών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, καθώς και για τις περαιτέρω προοπτικές που διανοίγονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

Ο Πάνος Καμμένος ενδεικτικά ανέφερε κάποια από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της συναντήσεως

– Ανάληψη από τη χώρα μας, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, της διοργάνωσης διάσκεψης για ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, στην Κρήτη, το 2017.

– Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης ελικοπτέρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, τη διοργάνωση του 7ου ετήσιου συμποσίου τακτικής ελικοπτέρων, στην Αθήνα, φέτος το Νοέμβριο, με τη συμμετοχή των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Η Ελλάδα έχει την ετοιμότητα να φιλοξενήσει και άλλες παρόμοιες δράσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

– Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διασύνδεση του Οργανισμού με το πολυεθνικό συντονιστικό κέντρο θαλασσίων μεταφορών.

– Συνεργαζόμαστε στενά με τον Οργανισμό, προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία να συμμετέχει σε προγράμματα του κοινού ευρωπαϊκού ουρανού (Single European Sky).

– Επιβεβαιώσαμε και αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα υποστήριξης επιχειρήσεων και θέματα πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

– Επαναλάβαμε τις θέσεις μας για στενή συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, στα οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ηγετικό ρόλο σε πιλοτικά προγράμματα του Οργανισμού, όπως αυτό της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης νερού σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στρατηγικής αυτονομίας, ασφάλειας στην προμήθεια εξοπλισμών, ανάπτυξης έρευνας και τεχνολογίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συγκράτησης νέων και ταλαντούχων ανθρώπων στις χώρες τους προς όφελος των ιδίων αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης». υπογράμμισε ο Υπουργός. 

«Ζήτησα από τον Διευθυντή τη στήριξή του απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις θεσμών που ζητούν την ένταξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του λεγόμενου «υπερταμείου», λέγοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια πίεση οδηγεί σε αναστολή κοινών δράσεων που θα ζημιώσει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Του εξέφρασα και τη θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Κυβέρνησης ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να μπει σε μια τέτοια διαδικασία».

Επίσης, πρότεινα να διερευνήσουμε από κοινού την δυνατότητα επαναλειτουργίας της «Defendory», ως έκθεσης αμυντικού υλικού, υπό την αιγίδα και την ομπρέλα του Οργανισμού, για την προώθηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι δεν επιδιώκουμε την στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε τους λαούς μας από κάθε απειλή, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων.

Αγαπητέ Χόρχε εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο και τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και για την προσωπική σας βοήθεια στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στις προσπάθειές σας θα μας έχετε στο πλευρό σας» κατέληξε ο Υπουργός. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης