Μίνι – Eurogroup, με αποκλειστικό αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

Ειδικότερα, στη γερμανική πρωτεύουσα θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, προκειμένου να συζητήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ελληνικά δάνεια και τη βιωσιμότητά τους. Παρόντες θα είναι και αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η κρίσιμη αυτή συνάντηση πραγματοποιείται τρεις μόλις μέρες πριν από το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου και ένα 10ήμερο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου
Η κρίσιμη αυτή συνάντηση πραγματοποιείται τρεις μόλις μέρες πριν από το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου και ένα 10ήμερο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συνάντηση των ισχυρών του Eurogroup που θα συζητήσουν για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Ορισμένοι τόνισαν ότι η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον Β. Σόιμπλε, κάτι που δεν προοιωνίζει μια καλή εξέλιξη, αν κρίνει κάποιος από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού για το θέμα του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Αθήνα θα συνεχίσει τις επαφές με τους διεθνείς πιστωτές σχετικά με τις δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές του επόμενου μήνα εν όψει του Eurogroup.

Τι λέει η κυβέρνηση

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διαπραγματεύσεις και για το αν χάθηκε το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου, είπε: «Θεωρούμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση να κλείσει η β’ αξιολόγηση. Δηλώνουμε ότι η δική μας προσπάθεια κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και περιμένουμε απ’ όλους να συνεχίσουν ώστε να καλυφθούν οι υπαρκτές διαφορές με κοινά αποδεκτό τρόπο. Βασικό σενάριο παραμένει για εμάς η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι την 5η Δεκεμβρίου».

Ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε ότι υπάρχει Plan B σε περίπτωση «ναυαγίου» με τους δανειστές και αναφορικά με το ΔΝΤ σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει το Ταμείο να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στα χρονοδιαγράμματα». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά και τα νέα μέτρα λιτότητας θα πλήξουν την οικονομία πρέπει να το πει ξεκάθαρα».

Στο τραπέζι και το «plan B»

Επίσης, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ εξακολουθεί να εγείρει διαφωνίες σε ΕΚΤ και Κομισιόν για τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας με βάση τη μέχρι στιγμής αξιολόγηση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές του ΜΝΙ, δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο για αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «παρά την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα», όπως παραδέχονται. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως η Αθήνα «πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση».
«Εξαρτάται τώρα από τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως για να κλείσουν τα κενά» είπε ένας αξιωματούχος στο ΜΝΙ. Τα κενά στα οποία αναφέρεται, αφορούν κυρίως στα εργασιακά και στις μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια. Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι λόγω δημοσίων δηλώσεων από υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι «μάλλον δύσκολο να επικοινωνήσει τις αλλαγές». Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι ο ESM έχει εξετάσει μια λύση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα πειστεί το ΔΝΤ.

Η Ε.Ε. ετοιμάζει «plan B» σε περίπτωση που αποτύχει να έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, προσθέτουν.

Τι θέλει το Ταμείο

Το ΔΝΤ επιμένει να διαφωνεί ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η λύση του ESM θα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα να περικόψουν/ανακουφίσουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισ. ευρώΖητά είτε περικοπή του χρέους είτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλιώς ζητά να καθοριστούν από τώρα μέτρα για το χρονικό διάστημα 2018 (οπότε και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης) μέχρι το 2021 ώστε οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% να είναι εφικτοί.

Η λύση του ESM θα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα να περικόψουν/ανακουφίσουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν υπάρξει συμφωνία, η Ε.Ε. εξετάζει και άλλη εναλλακτική, σύμφωνα με την οποία κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος -και «πολιτικά ανώδυνα» όπως σχολιάζει η πηγή του ΜΝΙ- θα μπορούσαν να καθοριστούν περαιτέρω.

Το επόμενο καθοριστικό βήμα είναι τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, οπότε συνέρχεται το EuroWorking Group το οποίο θα συζητήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης