Θέματα που άπτονται του σωφρονιστικού συστήματος και της βελτίωσης των συνθηκών στις φυλακές με τη θεσμοθέτηση εναλλακτικών μορφών κράτησης τέθηκαν στο «τραπέζι» της συνάντησης που είχε το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σταύρος Κοντονής με τον Αυστριακό ομόλογό του Dr. Wolfgang Brandstetter.

Μέσα σε θερμό κλίμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό δικαστικό σύστημα που αφορούν μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τους επιμελητές κοινωνικής αρωγής και τον θεσμό της Διαμεσολάβησης Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλωστε σε εξέλιξη το πρόγραμμα τεχνικής συνδρομής υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκτός από τη Δικαιοσύνη, η συζήτηση περιστράφηκε και το μεταναστευτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κοντονής δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Υπήρξε ταύτιση απόψεων, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, και συμφωνήσαμε να συνεχιστεί αυτή η τεχνική συνδρομή, η οποίαήταν άκρως εποικοδομητική και αποτελεσματική. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας, τους εντεταλμένους εμπειρογνώμονες και βεβαίως τους Αυστριακούς δικαστές και την αυστριακή νομική κοινότητα για τη βοήθεια που μας προσέφεραν έως τώρα. Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από τον κ. Brandstetter ότι το αυστριακό Υπουργείο ενδιαφέρεται να κάνει χρήση του νομοσχεδίου που έχουμε ήδη επεξεργαστεί και ολοκληρώσει, για τους κρατούμενους που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικάμε την αντιευρωπαϊκή ρητορική της Τουρκίας και κατά πόσον αυτή επηρεάζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο κ. Κοντονής ανέφερε:

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτή τη στιγμή ό,τι είναι δυνατόν για να τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είναι μια συμφωνία η οποία έχει αποδώσει, διότι υπάρχει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και παρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμεστα νησιά του Αιγαίου, γνωρίζουν όλοι ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Επομένως θα πρέπει να εργαστούμε όλοι προς την κατεύθυνση να μην υπάρξει κανέναν κίνδυνος διασάλευσης αυτής της συμφωνίας, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Δε θέλω να φανταστώ την περίπτωση αυτή η συμφωνία να κλονιστεί. Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η Τουρκία και παρά μια πρόσφατη αντιευρωπαϊκή ρητορική, θεωρώ ότι η συμφωνία αυτή δε θα πληγεί και θα παραμείνει ισχυρή.Αυτό είναι και προς όφελος της Τουρκίας, φαντάζομαι το καταλαβαίνει και η ίδια».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός Υπουργός Dr. Wolfgang Brandstetter είπε:

«Θέλω να επιβεβαιώσω όσα είπε ο συνάδελφός μου. Πράγματι το παράδειγμα της Ελλάδας στη νομοθεσία για τους κρατουμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα. Έχουμε τη δυνατότητα ο ένας να μάθει από τον άλλον. Εργαζόμαστε στο πλαίσιο μιας παρόμοιας νομοθεσίας,αλλά δεν την έχουμε ολοκληρώσει, όπως οι Έλληνες συνάδελφοι.

»Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή συνεργασία έλαβε χώρα και εξελίχθηκε με τον πιο θετικό τρόπο. Είναι μια απόδειξη ότι η συνεργασία μεταξύ δύο κρατών μπορεί να βοηθήσει τα κράτη αυτά να προχωρήσουν μαζί και να κάνουν βήματα μπροστά. Και νομίζω βοηθούμε και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε ακόμη
:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης