O πρωτογενής τομέας θα στηριχτεί και οι αποφάσεις μας ως υπουργείο και ως κυβέρνηση θα δώσουν προοπτική στους αγρότες, κτηνοτρόφους και όλους όσους ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και πρωτογενή τομέα, δήλωσε από τα Ανώγεια ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη.

Ο κ. Τσιρώνης ξεκίνησε σήμερα την περιοδεία του στην Κρήτη από τον Ψηλορείτη τον οποίο επισκέπτεται από πολύ παλιά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να διαφανεί το ενδιαφέρον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις ορεινές περιοχές που χρήζουν, όπως είπε, επισταμένης προσοχής και στήριξης από την επίσημη πολιτεία. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Ανωγείων για τα προβλήματα της περιοχής, ενώ του ζητήθηκε να μεριμνήσει σχετικά με την επιχορήγηση για την εκπόνηση της Μελέτης Αξιοποίησης Επιφανειακών Απορροών με την Κατασκευή Φράγματος στη θέση Βαρσαμάς του Δήμου Ανωγείων. Επίσης έγινε εκτενής συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής για ζητήματα του συνεταιριστικού προβλήματος που ταλανίζει τα Ανώγεια, δείχνοντας ο κ. Τσιρώνης τη διάθεση του να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση για τον Αγροτοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ανωγείων που τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ενημερώθηκε για τα προβλήματα του διαδημοτικού σφαγείου η λειτουργία του οποίου είναι αναγκαία για την ευρύτερη περιοχή των χωριών του ορεινού Ψηλορείτη, δεδομένου της μεγάλης κτηνοτροφικής παραγωγής. Ο υπουργός ο οποίος συνοδεύεται από τον Βουλευτή Σπάρτης Σταύρο Αραχωβίτη, τόνισε στον κ. Καλλέργη ότι είναι ανάγκη να δρομολογηθούν όλα τα θέματα και να επιλυθούν τα προβλήματα των ορεινών περιοχών διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν οι κάτοικοι των χωριών όπως τα Ανώγεια να ζήσουν με αξιοπρέπεια από την παραγωγή τους, την εργασία τους και να συνεχίζουν να στηρίζουν τον τόπο τους. Το υπουργείο μάλιστα ζητάει, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιρώνης, να έχει πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προτάσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση τους, δεδομένου ότι μόνο μέσα από την τακτική και ουσιαστική επικοινωνία υπουργείου και αυτοδιοίκησης, φορέων και παραγωγών θα μπορέσει να «διαβάσει» καλύτερα τα θέματα που απασχολούν τους ενασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα.

«Αν η Ελλάδα αξιοποιήσει τους παραμελημένους ορεινούς όγκους και ενισχύσει τους παραγωγούς, τότε είμαστε σε θέση να βγούμε δυναμικά στις αγορές, με υψηλής ποιότητας προϊόντα για τα οποία ενώ υπάρχει διεθνής ζήτηση, δεν μπορούμε να διαθέσουμε τις ποσότητες που μας ζητούνται», δήλωσε ο κ. Τσιρώνης τονίζοντας ότι: «Μέλημα μας είναι και παράλληλα πρέπει να αποκατασταθεί η κτηνοτροφία, η μοναδικής ποιότητας κτηνοτροφία που διαθέτουμε και να ενισχύσουμε τους νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν για να μπουν και πάλι τα αιγοπρόβατα στους ορεινούς όγκους ώστε να μην λογκοποιείται η ύπαιθρός και ερημώνουν τα χωριά μας. Σήμερα για παράδειγμα κανείς δεν γνωρίζει ότι τα δικά μας αρνιά, τα ελληνικά, είναι πολύ πλούσια σε Ω3. Το ελληνικό αρνί, είναι κομμάτι της ελληνικής διατροφής που πρέπει να το ενισχύσουμε και να καταφέρουμε να το τοποθετήσουμε στις ξένες αγορές ως ένα απαραίτητο έδεσμα ως ένα ντελικατέσεν. Το ίδιο ισχύει και για τα τυριά μας που σήμερα δυστυχώς βρίσκονται στα ράφια με εξοργιστικές χαμηλές τιμές, αποτέλεσμα του ότι δεν προστατεύσαμε το προϊόν μας και επιτρέψαμε να υπάρχουν ελληνικές φέτες με την πρόσμιξη ξένου και όχι ελληνικού γάλακτος».

«Είναι προϋπόθεση το συνεταιριστικό κίνημα, όχι συνεταιρισμός για τα ψηφαλάκια, αλλά για δουλειά μέσα από την ένωση δυνάμεων και γνώσεων με προέδρους που θα είναι της δουλειάς και θα γνωρίζουν την καθημερινότητα και τον αγώνα από τα μέσα, και όχι για να ανέλθουν μετέπειτα κομματικά σκαλοπάτια. Ο συνεταιρισμός είναι μία επιχείρηση, πρέπει να αγοράζει φτηνά και να πουλάει με στόχο το κέρδος και όσο είναι η πραγματική τιμή του προϊόντος. Ο συνεταιρισμός πρέπει να εγγυηθεί στις ξένες αγορές, στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο, ποιότητα και σταθερή ποσότητα των προϊόντων. Οι συνεταιρισμοί χάθηκαν όχι διότι δεν είχαμε καλά προϊόντα αλλά διότι υπήρξε κακή διαχείριση. Οπότε το κλειδί είναι μία υγιής επιχειρηματικότητα του συνεταιριστικού κινήματος, με σωστές υποδομές και απευθείας σχέσεις με τις αγορές χωρίς την ανάγκη ύπαρξης μεσαζόντων» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μία σημαντική κίνηση που αφορά σε πρακτική άλλων χωρών είναι η χλόωση των ελληνικών βουνών, ώστε να μπορέσουν τα ζώα, να φάνε μειώνοντας έτσι το κόστος για ζωοτροφές των κτηνοτρόφων», είπε ο κ. Τσιρώνης και κάνει κάλεσμα στους παραγωγούς να περάσουν τις ανοιχτές πόρτες του υπουργείου για να κουβεντιάσουν τους τρόπους προόδου των κτηνοτρόφων και των γεωργών. «Διότι η σοφία που διαθέτουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι και αγρότες, δεν αποκαθίσταται από κανέναν σύμβουλο… Εμείς ότι κάνουμε το κάνουμε διότι κάποιος μας διδάσκει, άρα το γραφείο μας είναι ανοικτό και κανείς δεν πρέπει να διστάσει να έρθει να κουβεντιάσουμε» ανέφερε χαρακτηριοστικά. Ο κ. Τσιρώνης επισκέφτηκε και το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης, Αίθουσα Γιάννη και Έφης Σακελαράκη όπου ξεναγήθηκε στα ευρήματα και στα πεδία ηλεκτρονικής γνώσης για το Ιδαίον ‘Αντρο, την αρχαία Ζώμινθο και τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης