Λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδας άρχισε η  συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο, η οποία θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους στο Οβάλ Γραφείο και η δεύτερη η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις πρώτες δηλώσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήταν και η πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16.

“Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να την ενισχύσουμε”, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν λίγο πριν αρχίσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και συνέχισε: Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: “Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα”.


Πρόσκληση στον Τραμπ να επισκεφτεί την Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφτεί την Ελλάδα. 

“Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε ευπρόσδεκτος”, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι Έλληνες λατρεύουν την Αμερική και παράλληλα σημείωσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί Έλληνες που παίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην πολιτική και την οικονομία και πολλοί από αυτούς είναι υποστηρικτές του. “Απολύτως, απολύτως εξαιρετική υποστήριξη”, σχολίασε στο σημείο αυτό ο κ. Τραμπ.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι γνωρίζει αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συνέχισε: “Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε κάνει. Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε χτυπήσει νούμερα ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος, έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα”.

“Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε μαζί σας σήμερα και προσδοκούμε να έχουμε αυτές τις συζητήσεις για τη συνεργασία, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ίσως να είναι η πιο όμορφη περιοχή, μεν, αλλά και η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή. Οπότε, λοιπόν, προσδοκούμε με ανυπομονησία να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας διότι έχουμε κοινές βλέψεις και κοινά συμφέροντα στην περιοχή”.
 
Δείτε το βίντεο με την υποδοχή στον Λευκό Οίκο:

Μετά το πέρας και της δεύτερης φάσης, οι Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας θα προβούν σε συνέντευξη Τύπου (20:30).

Η ατζέντα είνα βαριά και αφορά τις διευκολύνσεις προς τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από την Ελλάδα, δηλαδή την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και πιθανώς επέκταση των διευκολύνσεων και σε άλλες περιοχές ή και με άλλα Μέσα, τη διαμόρφωση του πλαισίου της βαλκανικής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά τα δυτικά Βαλκάνια, σε επίπεδο μιας πιο οργανωμένης και συντονισμένης λειτουργίας, με αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας, αλλά πάντως υπό τη συνεχή παρακολούθηση της αμερικανικής διπλωματίας.

Στην ατζέντα επίσης βρίσκονται τα ενεργειακά ζητήματα, το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος του σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, οι αγωγοί και οι δυνατότητες συνεργασίας με τις ΗΠΑ ως προς τη σταθερή προμήθεια σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή, για τον εφοδιασμό του αγωγού TAP. 

Στην ατζέντα η επιρροή του ρωσικού παράγοντα στη Βαλκανική, η κατάσυταση στην Εγγύς Ανατολή και το προσφυγικό, η συνεργασία με το Ισραήλ και η συνεργασία σε τριγωνική ή τετραγωνική μορφή με την Αίγυπτο. 

Από ελληνικής πλευράς τα δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία είναι από τα βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με δεδομένο μάλιστα ότι η Αμερική παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία επιρροής του ρωσικού παράγοντα σε ΠΓΔΜ και Σερβία, ζητήματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει, στη συνέχεια, συνάντηση με γερουσιαστές στις 22:30 και συνάντηση με επιχειρηματίες στις 02:30 ώρα Ελλάδος (χαράματα Τετάρτης).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης