Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος που υλοποιούμε ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη, δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τη συνέπεια των δανειστών μας, σε ότι εκείνοι έχουν δεσμευτεί απέναντι μας, υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News.

Προσθέτει δε, ότι εάν δεν μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα (μετά το ΄18) και δεν υπάρξει συμφωνία απομείωσης του χρέους, “τότε δεν θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τα μεγέθη της οικονομίας ακόμη και αν οι στόχοι επιτευχθούν?. Βεβαίως συμπληρώνει ?και πάλι το στοίχημα της ανάπτυξης μπορούμε να το κερδίσουμε, ακόμη και εάν παραπεμφθεί για αργότερα η επίλυση του χρέους”, αλλά με την προϋπόθεση να εισέλθουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι το πρόγραμμα του μνημονίου έχει «νεοφιλελεύθερες πλευρές »συμφώνησε ως προς τον “νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα” του σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι “προϊόν επώδυνου συμβιβασμού που δεν κρύψαμε από το λαό”. Είπε ακόμη ότι ο χαρακτήρας αυτός “δεν προκύπτει μόνο από τα περιοριστικά μέτρα που εμπεριέχει αλλά και από μια συνολική αντίληψη που προωθεί ως μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης για το σύνολο της κοινωνίας (Υγεία, Παιδεία, ρόλος δημοσίου κ.α.)”.. Αναγνωρίζει δε, ότι οι θεσμοί πλέον επιτρέπουν στη χώρα να λειτουργεί σε συνθήκες “περιορισμένων βαθμών ελευθερίας” ενώ στην ερώτηση για το ενδεχόμενο “η απομείωση να επιφέρει νέο μνημόνιο” δηλώνει ότι “η συσσωρευτική επίδραση της λιτότητας δεν επιτρέπει τη συνέχιση της” και ότι “τα επόμενα μέτρα πρέπει να είναι μέτρα χαλάρωσης”.

Σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις κύκλων εντός και εκτός Ελλάδας που στοχοποιούν ως υπαίτιους για την καθυστέρηση της υλοποίησης του προγράμματος ορισμένους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και τον ίδιο, ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει: “Είναι φανερό ότι μέσα στους κύκλους των δανειστών υπάρχουν απόψεις που επιθυμούν διακαώς να καθορίσουν τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με πολιτική στόχευση”.

Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιο του, δηλώνει ότι παρουσιάζει θετικό πρόσημο και ότι “τον τελευταίο χρόνο έγιναν τόσα πολλά στην ενέργεια όσα ποτέ άλλοτε σε αντίστοιχο χρόνο”, ενώ στα ζητήματα της εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής, η χώρα αναδείχθηκε σε “περιφερειακό ενεργειακό κόμβο”. Επίσης εκφράζει την αντίθεση του στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων του προγράμματος Σαμαρά – Βενιζέλου “που άλλωστε είναι και εκτός της υπογραφείσας συμφωνίας”, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, την οποία χαρακτήρισε “καταστροφική και αδιέξοδη”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος για τα πεπραγμένα και τα συμπεράσματα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε την θέση του, σημειώνοντας ότι αυτή ταυτίζεται με αρκετών εκ των συνέδρων, για “απουσία ενός συλλογικού καθοδηγητικού οργάνου”. Πρόσθεσε ακόμη ότι “η εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού”. Εκτιμά ότι το κόμμα έχει ανάγκη από ένα “σοκ πολιτικοποίησης” για να μπορέσει να παίξει το ρόλο του δηλαδή, να “στηρίζει την κυβέρνηση, να την γειώνει και να αποτελεί τη συνείδησή της”. Θεωρεί ότι τα στελέχη του κόμματος που συμμετείχαν στις σκληρές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του λαού, θα έπρεπε να στηριχθούν περισσότερο ενώ για τις τοποθετήσεις – ανταπαντήσεις μεταξύ των συνέδρων, σημειώνει ότι δεν πρόκειται για αντιπαράθεση και ότι “ο χώρος χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα ανοιχτού διαλόγου”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης