Η ελληνική κρίση και οι τρόποι εξόδου από αυτή συνέχισε και χθες να προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών πρωταγωνιστών στην Ουάσιγκτον.

Σε ομιλία του στο Ίδρυμα Brookings ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έρθει μόνον αν το θελήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με διάθεση ειρωνείας υπογράμμισε ότι ουδείς θα επιβάλει στην Ελλάδα να λάβει και άλλη χρηματοδότηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εκταμιεύσεις θα έρθουν μόνον ως απόρροια της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και αφού η Ελλάδα υλοποιήσει όσα συμφώνησε και το επιβεβαιώσουν οι θεσμοί. Ανέφερε επίσης πως αν η Αθήνα καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα ή οι ΗΠΑ, αυτό θα ήταν καλό, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον χώρες εκτός της ευρωζώνης θα αναλάμβαναν αυτό το τεράστιο οικονομικό βάρος.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά ήρθαν οι εκλογές, εξελέγη νέα κυβέρνηση και τώρα όλοι αναμένουν να δουν τι ακριβώς θέλει να κάνει.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι δεν είναι επικριτικός μόνο για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι αυτή κληρονόμησε από τις προηγούμενες πολλά από τα προβλήματα. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα και όχι η αναδιάρθρωση του χρέους από τη στιγμή μάλιστα που αυτό θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά τη δαιμονοποίηση του στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι είναι κάτι που ένας πολιτικός πρέπει να είναι έτοιμος να αποδεχθεί, ενώ υποστήριξε ότι «ανοησίες» εμφανίζονται όχι μόνο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα γερμανικά.

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο προς όφελος άλλων

Στην ομιλία του στο Βrookings, που ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προσυπογράφει στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν, και περιέγραψε τα μνημόνια που εφαρμόζονται τε τελευταία χρόνια ως μια συνταγή, μια θεραπεία, που ουδένας λογικός άνθρωπος μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη. Η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνη, ανέφερε, και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων.

Παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

Λαγκάρντ: Καμία καθυστέρηση στην αποπληρωμή δόσης στο ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε το στίγμα των δικών της προθέσεων δηλώνοντας ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να καθυστερήσει την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. «Ποτέ μία προηγμένη οικονομία δεν έχει ζητήσει καθυστέρηση στην καταβολή δόσης» είπε. Όπως υπογράμμισε, οι αναβολές των πληρωμών «ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι το Ταμείο θα προστατεύσει τη φήμη του.

«Η καθυστέρηση καταβολής δόσης προς το ΔΝΤ ισοδυναμεί με το να απαιτείς πρόσθετη συνεισφορά από τη διεθνή κοινότητα, με κάποιες από αυτές τις χώρες να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τις χώρες που ζητούν αυτές τις καθυστερήσεις» σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου και διευκρίνισε πως έχει μεταφέρει στον Γιάνη Βαρουφάκη αυτή τη θέση αυτήν του Ταμείου.

Σε νέα συνάντηση που είχαν χθες, η κ. Λαγκάρντ συμφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη να έχουν τα δύο μέρη καλύτερη επαφή για την καθημερινή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και σχεδίασαν την πορεία των συζητήσεων έως την 24η Απριλίου.

Ο Μοσκοβισί

Στη δική του παρέμβαση από την αμερικανική πρωτεύουσα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «ο χρόνος για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης τελειώνει» και χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Εurogroup του Μαΐου ως «κλειδί» για την Ελλάδα.

Παράλληλα «απαγόρευσε», όπως είπε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σκέφτεται ένα Plan B για την Ελλάδα. «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική» επισήμανε. «Η οικονομική και δημοσιονομική επίπτωση της ελληνικής εξόδου θα μπορούσε να περιοριστεί, αλλά η έξοδος θα δημιουργούσε ζήτημα του ποιος είναι ο επόμενος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος όμως και στην ελληνική κυβέρνηση, διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να σεβαστεί και τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη ευρωζώνη».

*Ανταπόκριση της Deutsche Welle από Ουάσιγκτον
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης