«Πρέπει να συνεννοηθούμε για τους κόμπους που πρέπει να λύσουμε» είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στην ανάπτυξη, κατά την ομιλία του στο «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΕΚΑ, το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Μάρτιο αναμένεται να έχει εγκατασταθεί το κονσόρτσιουμ που κέρδισε το διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί, μέσα στο Φεβρουάριο θα κυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση τέλειωσε η διαδικασία στην επιτροπή ανταγωνισμού και λογικά το Μάρτιο θα εγκατασταθεί το Κονσόρτσιουμ που κέρδισε το διαγωνισμό».

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση και φτάνει στην έξοδο από τα προγράμματα στήριξης τον Αύγουστο, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις «για ευρεία, επί της ουσίας, συναίνεση στις διαπιστώσεις και τα προβλήματα», ενώ και τα βασικά κόμματα της χώρας έχουν εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης, και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο, εντός του οποίου, ο διάλογος, παρά τις όποιες διαφωνίες, να είναι παραγωγικός και να παράγει αποτελέσματα.

«Όλοι διαπιστώνουμε τα ίδια συμφωνούμε να πάμε λοιπόν ένα βήμα παραπέρα στο δημόσιο διάλογο» είπε ο υφυπουργός. «Δημοκρατία είμαστε, αλλά όχι από την επομένη των εκλογών να ζητάμε νέες εκλογές. Προφανώς διάλογος, προφανώς να τα συζητάμε όλα, αλλά δεν είμαστε οι μισοί πατριώτες και οι μισοί προδότες. Αυτά πρέπει να αλλάξουμε για να μπορέσουμε να συζητήσουμε νηφάλια και να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο τουρισμός αυξάνεται και ότι μια από τις αιτίες είναι και η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα και τόνισε ότι το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της θέσης της χώρας μπορεί να αξιοποιηθεί με σωστές πολιτικές και σωστές συμμαχίες και πρόσθεσε, ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα ρόλο να παίξει στις νέες συνθήκες. Σημείωσε ότι αναβαθμίζεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας Θεσσαλονίκης και θα έχει παραδοθεί ως τον Ιούνιο και απομένει το έργο της διασύνδεσης ως το Βελιγράδι, το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.«Συμφέρει και εμάς, συμφέρει και αυτούς» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης και της προοπτικής».

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι πρέπει η Θεσσαλονίκη να επανασυνδεθεί με την παράδοση που την ήθελε «να δουλεύει προς την ενδοχώρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης και προς την Ανατολή και τη Δύση» είπε ο κ. Πιτσιόρλας. «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μας συνδέει με την Κεντρική Ευρώπη και με τα Βαλκάνια. Αυτό σημαίνει δίκτυα» συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας και υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν να προσελκύσει αυτές τις συνέργειες για τα δίκτυα αυτά. Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική, πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης