Στην ετήσια συνάντηση των επικεφαλής του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα χθες, Τρίτη, προήδρευσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος συγκάλεσε, άλλωστε, τη συνάντηση, καθώς έχει την πολιτική ευθύνη των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Εσωτερικών Υποθέσεων: της Europol, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), του Οργανισμού της ΕΕ για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας (eu-LISA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL). Συμμετείχαν, επίσης, οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Δικαιοσύνης: της Eurojust, του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων (FRA) και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Μεταξύ άλλων, επί τάπητος τέθηκαν η συνεργασία των Οργανισμών στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, εστιάζοντας στην διαχείριση των συνόρων και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους διευθυντές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας Αλέξις Γκούσντελ και της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ τη νέα έκθεση που συντάχθηκε από τους δύο Οργανισμούς σχετικά με τα “Ναρκωτικά και το Darknet”.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι παράνομες διαδικτυακές αγορές έχουν αλλάξει τον τρόπο διακίνησης και πώλησης των ναρκωτικών ουσιών. Η παράνομη δραστηριότητα στο darknet είναι πιο εξελιγμένη, καθιστώντας την παρακολούθησή της δυσχερέστερη. Πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Για τον λόγο αυτό, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση και της διαδικτυακής διακίνησης και πώλησης παράνομων ναρκωτικών ουσιών και την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. Ο κυβερνοχώρος δεν γνωρίζει σύνορα και πρέπει όλοι μας, η Επιτροπή, τα Κράτη μέλη, οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί και οι διεθνείς μας εταίροι να συνεργαστούμε. Στόχος μας είναι να μην επωφελείται το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη από τα κέρδη της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, και, το κυριότερο, να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων» υπογράμμισε ο Έλληνας Επίτροπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λισαβόνα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας Εντουάρντο Καμπρίτα, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Οι δύο άνδρες είχαν επίσης γεύμα εργασίας σε εστιατόριο προσφύγων που έχουν επανεγκατασταθεί από τη Συρία στην Πορτογαλία και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους.

«Υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και της κυβέρνησης της Πορτογαλίας στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφαλείας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Πορτογαλία αποτελεί παράδειγμα κράτους μέλους, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, εφαρμόζοντας αποφασιστικά όλες τις δράσεις μας στον τομέα της αλληλεγγύης, και ιδιαίτερα στους τομείς της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, για να προσθέσει ότι «η Πορτογαλία έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στον τομέα των μέτρων ασφαλείας, και συγκεκριμένα στην εφαρμογή του PNR».

«Στηριζόμαστε στη συμβολή του υπουργού κ. Καμπρίτα ώστε να συνεχίσει η Πορτογαλία να διαδραματίζει αυτόν τον σημαντικό ρόλο. Συνεργαζόμαστε, επίσης, για την εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες, τομέα όπου η Πορτογαλία διατηρεί, ιστορικά, άριστες σχέσεις. Ακόμη, συνεχίζουμε τη δράση μας κατά της ριζοσπαστικοποίησης, συνεργαζόμενοι για την εφαρμογή της κοινής πολιτικής μας κατά της τρομοκρατίας. Η Πορτογαλία αποτελεί ισχυρό πυλώνα σταθερότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Μάλιστα, ως προς το γεύμα εργασίας που είχαν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Καμπρίτα, σε εστιατόριο προσφύγων που έχουν επανεγκατασταθεί στη χώρα από τη Συρία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι «η σημερινή εμπειρία που μοιραστήκαμε με αυτούς τους ανθρώπους, τα όσα μάθαμε, είναι ένα καλό παράδειγμα και ένα ισχυρό μήνυμα που στέλνει η Πορτογαλία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς αυτούς τους ανθρώπους, προσκαλώντας και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν στην εφαρμογή των πολιτικών μας που βασίζονται σε στέρεες αρχές και αξίες».

« Αυτές οι αξίες εκφράστηκαν σήμερα εδώ στη Λισαβόνα», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης