Την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για το προσφυγικό όσο και για σειρά θεμάτων που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια «επανασυγκόλλησης» και θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας, έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη Βιέννη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αφίχθη χθες στην αυστριακή πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλιφέρη, η οποία επέστρεψε πλέον στην έδρα της, θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες για σειρά ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, της προσφυγικής κρίσης και των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέματα της συζήτησης θα είναι η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και οι προκλήσεις που δημιουργεί για όλες τις χώρες της Ευρώπης, η αποκατάσταση των ελληνοαυστριακών σχέσεων, το μέλλον της Ευρώπης και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει αργότερα συνάντηση στο αυστριακό κοινοβούλιο με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ αύριο θα ολοκληρώσει τις επαφές του στη Βιέννη με συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Καρλχάιντς Κοπφ.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία και εκτενή συζήτηση σε καλό κλίμα με τρεις βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστρίας.
Η Ελλάδα και η Αυστρία είναι δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το πληθυσμιακό μέγεθος και η σύμπλευση σε θέματα οικονομίας και διεθνή ζητήματα. Η Αυστρία ήταν, άλλωστε, μία χώρα που ξεχώρισε στην Ε.Ε. για τη θετική στάση της απέναντι στην Ελλάδα, στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Βιέννη πραγματοποιείται μόνον λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Μαΐου και είναι μια προσπάθεια θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων. Ενδεικτικό αυτής της βούλησης είναι το γεγονός ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλιφέρη επιστρέφει πλέον στη Βιέννη, μετά την ανάκλησή της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από την ένταση που είχε προκύψει εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων και των μονομερών και εξωθεσμικών πρωτοβουλιών της Αυστρίας στο προσφυγικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης