Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί στις 20 Απριλίου να συμπληρώνονται δύο μήνες από τη στιγμή που η Αθήνα έδωσε τα χέρια με τους πιστωτές της στο Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο ακόμα συμφωνία δεν υπάρχει.

Το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ ήρθε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το έντονο πρόβλημα ρευστότητας δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις και δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός ευρισκόμενη στη ζώνη του ευρώ.

Παρά την υποστήριξη που παρείχε η Ουάσινγκτον στην ελληνική πλευρά, το μήνυμα προς την Αθήνα είναι ξεκάθαρο: η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί στις τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σε ελεύθερη μετάφραση, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα να εστιάσει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, στην «αλήθεια των αριθμών», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να πατάει σε δύο βάρκες όσον αφορά σε κομβικά οικονομικά ζητήματα (ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση δημοσιονομικών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς το ΔΝΤ ζητεί άμεσα αποτελέσματα από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράςΜεγάλα εμπόδια στη μακροχρόνια -όπως αποδεικνύεται- διαπραγμάτευση παραμένουν ο ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Η ελληνική πλευρά έχει θέσει τις δικές της «κόκκινες γραμμές», την ίδια στιγμή που οι δανειστές συνεχίζουν να ζητούν άμεσα αποτελέσματα μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

Παρά τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ με την Κριστίν Λαγκάρντ και αξιωματούχους του ΔΝΤ, δεν έχει βρεθεί ακόμα η «χρυσή τομή». Το μόνο που βαίνει προς υλοποίηση -και έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά- είναι η καταβολή της δόσης, ύψους 448 εκατ. ευρώ, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου, ζήτημα το οποίο μετετράπη σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Πάντως, η μόνη θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι, ως έναν βαθμό, διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων σε ποσοστό 13% τον μήνα Μάρτιο. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αφού η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει και οι εταιρείες ούτε προσλαμβάνουν ούτε κάνουν επενδύσεις όσο δεν γνωρίζουν εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

«Διγλωσσία» και προσδοκίες για έσοδα έως 6,1 δις

Όσον αφορά στη λίστα Βαρουφάκη που προβλέπει έσοδα έως 6,1 δισ. ευρώ, παραμένει ακόμη υπό αξιολόγηση από τους εταίρους, οι οποίοι δεν «βλέπουν» πώς τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να αποδώσουν καρπούς.

Και αυτό επειδή -όπως αναφέρουν- τα πιο πολλά βασίζονται σε προσδοκίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών, που δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν άμεσα αποτελέσματα, όπως ένα «ψαλίδι» στις επικουρικές ή μια αύξηση στον ΦΠΑ.

Η ασυνήθιστα σκληρή διατύπωση του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς είναι ενδεικτική της έντονης δυσφορίας που έχει προκαλέσει η «διγλωσσία» που παρατηρείται στην ελληνική διαπραγματευτική γραμμή. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Ουάσινγκτον με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης