Τις θέσεις τους στην «αρένα» του Eurogroup θα λάβουν σύντομα οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και οι Ευρωπαίοι εταίροι, σ’ έναν αγώνα υπό «άνισους όρους» όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, με στόχο την επίτευξη μιας συμβιβαστικής, κοινώς αποδεκτής λύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Βερολίνο εμφανίζεται να υψώνει ένα «τείχος» ως προς την αποδέσμευση της επέκτασης της δανειακής συμφωνίας από τα έως τώρα συμφωνηθέντα, ενώ από την άλλη μεριά, η Ελλάδα διαμηνύει πως δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη
Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί την πιο κρίσιμη από όλες τις προηγούμενες, καθώς θα ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και τη θέση της σε διεθνές επίπεδο.

Οι οιωνοί δεν είναι και οι πιο ευνοϊκοί που θα μπορούσαν να υπάρχουν για την ελληνική πλευρά, καθώς το χθεσινό «όχι» του Βερολίνου, πριν καν ανακοινωθεί η σύγκλιση του σημερινού έκτακτου Eurogroup, ενδεχομένως να συμπαρασύρει και άλλες χώρες, οι οποίες ήδη διάκεινται αρνητικά ως προς τις ελληνικές θέσεις. Ενδεικτική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ), ο οποίος χαρακτήρισε «ψευτόμαγκες» τους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Ειδικότερα, ο Αντρέας Σόιερ τόνισε σε δηλώσεις του στη γερμανική «Bild» ότι οι δύο Έλληνες πολιτικοί διαπιστώνουν πλέον ότι «στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν μετρούν η χαλαρή συμπεριφορά και οι επιφανειακές φλυαρίες, αλλά μόνο το ουσιαστικό περιεχόμενο».

Επικριτικός ως προς τη στάση της Ελλάδας είναι και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν για να είναι η κατάσταση πιο εύκολη για την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε στην ίδια εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα που διαμορφώνεται λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση είναι σαφώς πιο ήπιο συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, έπειτα από και από τις χθεσινές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αρχηγούς κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Το ελληνικό αίτημα και το γερμανικό «τείχος»

Στο σημερινό -μείζονος σημασίας Eurogroup-, άγνωστο παραμένει ποια θα είναι τελικά η έκβαση των διαπραγματεύσεων, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές προσέρχονται με τις δικές τους ξεχωριστές «κόκκινες γραμμές».

Το Βερολίνο συνεχίζει να υψώνει ένα «τείχος» ως προς την αποδέσμευση της επέκτασης της δανειακής συμφωνίας από τα έως τώρα συμφωνηθέντα, ενώ από την άλλη μεριά, η Ελλάδα διαμηνύει πως δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη «κόκκινη γραμμή» αποτελεί η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο επειδή το λένε οι κανόνες
Εξάλλου, μιλώντας στην «Daily Telegraph», ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα πάντα για να έλθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, υπενθυμίζοντας πως «κόκκινη γραμμή» αποτελεί η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο επειδή το λένε οι κανόνες.

«Έχουμε ήδη προχωρήσει σε περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη από οποιαδήποτε χώρα εν καιρό ειρήνης. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση με μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ. Δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα για περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη. Ο μόνος λόγος για να γίνει αυτό θα είναι για όρους τιμωρίας» πρόσθεσε ο Γ. Βαρουφάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «το μόνο που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος χρέους – αποπληθωρισμού».

Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία είχε συζήτηση 50 λεπτών, σε καλό κλίμα, όπως λένε πηγές του Μαξίμου. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι «αυτό δεν σημαίνει πως τα βρήκε σε όλα μαζί της, αλίμονο, θα είχε λυθεί το θέμα». Τονίζουν όμως ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους, από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός, ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας, αποτελεί από μόνο του ένα θετικό δείγμα.

Εξάλλου τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και φυσικά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά της ελληνικής πρότασης

Κράτη που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελούν συμμάχους της Ελλάδας, όπως αυτά του μεσογειακού «τόξου» (σ.σ. Πορτογαλία και Ισπανία κλπ.), έχουν δηλώσει κατηγορηματικά την άρνησή τους να αποδεχθούν μία δανειακή σύμβαση χωρίς μνημόνιο.

Μία πιο φιλική προσέγγιση ως προς τα αιτήματα της Ελλάδας έχουν άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Τη στήριξή του εξέφρασε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέφερε πως η τρόικα «προσέβαλε την αξιοπρέπεια λαών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και τους Έλληνες» χαρακτηρίζοντάς την αντιδημοκρατική και επισημαίνοντας πως έγιναν λάθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα σήμερα θα συμμετάσχει και η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναχώρησε από την Ουάσιγκτον τα ξημερώματα με προορισμό της Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης