Της Άντζελας Πεΐτση

Στον αέρα αναμένεται να βρεθούν 1.112 εργαζόμενοι στις «δομές αντιμετώπισης της φτώχειας», που πραγματοποιούνται σε 66 δήμους όλης της χώρας, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε 118.000 ωφελουμένους, αφού, όπως αποκάλυψε ο Σύλλογος Κοιν.Δ.Α.Φ, μετά από την ενημέρωση που είχαν από τον Γ.Γ. Πρόνοιας, Δ. Καρέλλα στις 15/02/2017 «το Υπουργείο Εργασίας δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην λειτουργία των Κοινωνικών Δομών μετά τις 28/02/2017».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν αλλάξει κάτι, αναμένονται λουκέτα σε κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, τράπεζες χρόνου, γραφεία διαμεσολάβησης, κοινωνικοί λαχανόκηποι, κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων και υπνωτήρια αστέγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ωφελούμενους» ανέφεραν οι εργαζόμενοι και εξέφρασαν την αγωνία τους αλλά και την απογοήτευσή τους.

Μάλιστα, σε σχετικό δελτίο που εξέδωσαν, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων: «το κλείσιμο τους έστω και για μια ημέρα θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις ποιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, όπως άστεγοι, άποροι, ανασφάλιστοι κτλ. Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως παρά το γεγονός ότι έχουν βγει προκηρύξεις για την επαναστελέχωση των Δομών στο νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 μέσω των Π.Ε,Π., κανένας φορέας, δεν θα είναι έτοιμος να υλοποιήσει το πρόγραμμα από 1-3-2017, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενοι να βρεθούν χωρίς τα απαραίτητα για διάστημα από 2 έως και 5 μήνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με νέα της επιστολή, στις 16 Φεβρουαρίου 2017, προς τους συναρμόδιους Αναπληρωτές Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Οικονομίας και Ανάπτυξης – Οικονομικών, κ.κ. Θεανώ Φωτίου, Αλέξανδρο Χαρίτση και Γιώργο Χουλιαράκη, αντίστοιχα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αυτό το πολύτιμο έργο που προσφέρουμε στους αδύναμους συμπολίτες μας, κινδυνεύει να σταματήσει καθώς στις 28 Φεβρουαρίου 2017 λήγει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί στις Κοινωνικές Δομές. Αποτελεί λοιπόν αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών μέχρι την ουσιαστική επανένταξη τους από το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 μέσω των Π.Ε.Π.

Οι Δήμοι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, από τη στιγμή που έχουν αναρτηθεί οι αποφάσεις ένταξης των Δομών από τα κατά τόπους Π.Ε.Π. με γοργούς ρυθμούς καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προχωρούν τις διαδικασίες για την έκδοση των τελικών προσκλήσεων που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού. Δυστυχώς, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες αλλά και οι Φορείς που εμπλέκονται για την εποπτεία της διαδικασίας και την προέγκριση (Α.Σ.Ε.Π) καθυστερούν στην απάντηση των αιτημάτων μας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον την 1η Μαρτίου 2017 να επαναλειτουργήσουν οι Κοινωνικές Δομές από το Ε.Σ.Π.Α 2014-2020».


Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Άμεσες και καίριες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων και των βουλευτών στο θέμα, οι αρνητικές επιπτώσεις του οποίου είναι τεράστιες τόσο προς το «ωφελούμενο» κοινωνικό σύνολο όσο και προς το εργαζόμενους. Μάλιστα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά συγκυρία με την οικονομική κρίση να έχει «εξοντώσει» εκατοντάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, ανθρώπους και οικογένειες ενώ ταυτόχρονα, η ανεργία και η ημιαπασχόληση να «καλπάζουν» με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο Βουλευτής ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάριος Σαλμάς, μιλώντας για το όλο θέμα στο zougla.gr, υπογράμμισε: «Η αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παρασύρεται από τον ενθουσιασμό της, ανακοινώνει μέτρα τα οποία δεν μπορεί να τα υλοποιήσει και συχνά εκτίθεται. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το θέμα των «κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας» καθώς δεν έγινε έγκυρα ο σχεδιασμός για την ανανέωση του προγράμματος. Αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδιασμού, θα είναι οι μεν δικαιούχοι να μην μπορέσουν, για ένα διάστημα κάποιων μηνών, να λάβουν τις παροχές από τις δομές αυτές αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει και μία αναστάτωση στους εργαζόμενους, αφού δεν υπάρχει καθαρή απάντηση από το Υπουργείο, για το ποιο είναι το μέλλον τους».

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Από τη μεριά τους, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με θέμα: «Παράταση λειτουργίας των κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, μοριοδότηση και αποπληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές»

Στην Ερώτηση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Σε λίγες ημέρες, οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που λειτουργούν σε 66 δήμους της χώρας και εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση πάνω από 118.000 ωφελούμενους από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, κ.λπ.), θα κλείσουν καθώς στις 28.02.2016, λήγει η τελευταία παράταση του προγράμματος. Η αδιαφορία της κυβέρνησης τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές δεν έχει προηγούμενο, τη στιγμή που οι συμπολίτες μας που στηρίζονται από τις Κοινωνικές Δομές αυξάνεται καθημερινά». Και ζήτησαν: «Η ανάγκη να δοθεί τουλάχιστον ακόμα μία τρίμηνη παράταση με εθνικούς πόρους στη λειτουργία των δομών και κατ’ επέκταση στις συμβάσεις των εργαζομένων είναι επιβεβλημένη και αποτυπώνεται στο γεγονός ότι την 1η Μαρτίου 2017 δεν θα είναι έτοιμη καμία διάδοχη δομή του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 να ξεκινήσει την λειτουργία της. Είναι ανεπίτρεπτο δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να στερηθούν τις υπηρεσίες που παρέχονται από δομές όπως τα κοινωνικά συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα υπνωτήρια αστέγων, οι τράπεζες χρόνου και τα γραφεία διαμεσολάβησης. Ανεπίτρεπτο επίσης είναι το εξειδικευμένο και υψηλών προσόντων επιστημονικό προσωπικό τους να βρεθεί στο δρόμο».


Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κατέθεσε και σχετική τροπολογία


Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτιόγλου και τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, κατέθεσε και η Ανεξάρτητη Βουλευτής της Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου. Θέμα της ερώτησης: «Ξανά «στον αέρα» οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας»

Η κ. Μάρκου επεσήμανε: «Για άλλη μία φορά κινδυνεύουν να μείνουν ‘στον αέρα’ οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας (ΚΔΑΦ), αφού στις 28 Φεβρουαρίου λήγει και η τελευταία παράταση του προγράμματος χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί σε όλους τους δήμους οι διαδικασίες για τη μετάβαση στις δομές του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ. Εν τω μεταξύ, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι προγραμματικές συμβάσεις για την παράταση που αφορά στο διάστημα από 1η Νοεμβρίου 2016 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2017, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες οι εργαζόμενοι του προγράμματος».

Και παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Η βίαιη διακοπή του προγράμματος θα αφήσει ακάλυπτους τους 118.000 ωφελούμενους από τις δομές, άτομα και οικογένειες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και είναι αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια, αλλά και τους χίλιους περίπου εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν πληρωθεί».

Οι ωφελούμενοι

Σχετικό ρεπορτάζ, πραγματοποίησε το Star Κεντρικής Ελλάδας, καταγράφοντας την αγωνία και την αγανάκτηση ωφελουμένων, αφού κλείνει οριστικά το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων. Οργή και αγανάκτηση εκφράζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άστεγοι που δεν μπόρεσαν οι τοπικές αρχές σε αυτοδιοικητικό και πολιτικό επίπεδο να βρουν ένα κτήριο για να κοιμούνται και να έχουν ένα πιάτο φαγητό. Άστεγος στον τηλεοπτικό σταθμό, για την αβεβαιότητα που αισθάνεται και την αγωνία που έχει για το που και πως θα βρίσκει να φάει και να κοιμηθεί. Ανάμεσά τους είναι και ένας ανάπηρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης