Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει, σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης του Συμβουλίου θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, το νέο πλαίσιο σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επίσης, θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι ΥΠΕΞ θα εστιάσουν στο θέμα των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Λίγες μόνο μέρες μετά την τριμερή συνάντηση για το «ονοματολογικό» που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία, οι δύο υπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ αναμένεται να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Στήριξη Μογκερίνι στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας
H Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την στήριξη της Ε.Ε. στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την Ε.Ε.»Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ενημέρωσε τη Μογκερίνι για τη «σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την στήριξη της Ε.Ε. στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την Ε.Ε.».


Διαδοχικές συναντήσεις Κοτζιά 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Κοτζιάς, θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier.

Την Τρίτη, 29 Μαΐου, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, H. Maas. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντός Ιουνίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του S. Lavrov, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, J.-Y. Le Drian.

Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης