Ο λευκός καπνός που βγήκε το βράδυ της Παρασκευής από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ χαροποίησε βεβαίως το σύνολο του δυτικού παράγοντα προκαλώντας αντίστοιχα σοβαρό προβληματισμό στη Μόσχα αλλά και ανάμεικτα συναισθήματα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Η επιτυχία του Ζάεφ ενίσχυσε μεν την υπεραξία του Σκοπιανού πολιτικού στη διεθνή σκηνή αφού κατάφερε να συγκεντρώσει με κάθε τρόπο και με διάφορους «χειρισμούς» τον αριθμό των 80 βουλευτών διασπάζοντας την εθνικιστική αντιπολίτευση η οποία άλλωστε προχώρησε σε διαγραφές βουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαγραφές αυτές δεσμεύουν πια αυτούς τους βουλευτές και για το μέλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση του κύκλου της συνταγματικής αναθεώρησης.

Όμως η επιτυχία αυτή του Ζάεφ από μόνη της προκαλεί δυναμικές που αφορούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς εντός της ελληνικής κυβέρνησης από τη μια και στο πολιτικό σύστημα από την άλλη.
Είναι προφανές πως από τώρα και εντός των επομένων μηνών με μία παρένθεση τις διακοπές των Χριστουγέννων το Σκοπιανό σαν θέμα θα κυριαρχήσει στη διαμάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Το ερώτημα βεβαίως αφορά την επίμαχη ψηφοφορία η οποία κάποια στιγμή θα διεξαχθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εδώ τα πράγματα είναι σύνθετα αφού η διαδικασία αυτή αφορά ταυτόχρονα και την στάση που θα τηρήσει το κόμμα των ΑΝΕΛ εντός κυβέρνησης αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τις διπλωματικές δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων και συμμάχων της. Αυτά όλα σε μία περίοδο με την εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά και τα στρατηγικά ζητήματα που ανακύπτουν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τα ζητήματα αυτά θα εξελίσσονται εν είδει καρδιογραφήματος τους αμέσως επόμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αλλά και των ΑΝΕΛ προσδιορίζουν την καταλυτική στιγμή όλης αυτής της διαδικασίας εντός του πρώτου μισού της Άνοιξης του 2019. Δηλαδή, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

Υφίστανται ωστόσο προσεγγίσεις οι οποίες φέρνουν την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών ακόμη και νωρίτερα. Όμως οι εξελίξεις και η ίδια η πολιτική ζωή θα προσδιορίσουν το πώς και πότε θα έρθει αυτή η καταλυτική στιγμή. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα όπου οι ΑΝΕΛ, όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει, θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Αυτό θα συμβεί την ώρα που η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς επικύρωση.

Δύο λοιπόν ζητήματα ανακύπτουν: α) Πώς θα συμπεριφερθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει «βάρος» της αρνητικής ψήφου την οποία μέχρι σήμερα έχει υιοθετήσει. Πώς δηλαδή η Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει τον διεθνή παράγοντα ο οποίος συνολικά (εκτός Ρωσίας) στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών. β) Σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτόπαγιδευτεί στην αρνητική του ψήφο πώς θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας για να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η στιγμή της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών θα προσδιορίσει και την ημερομηνία διεξαγωγης των επόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δείχνει πως η ημερομηνία αυτή θα είναι εντός του Μαΐου του 2019.

Κομισιόν:Αναμένουμε οι εθνικές διαδικασίες να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις

Με κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν, επαναδιατυπώνουν τη σταθερή τους προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωσή της και καλούν τη γείτονα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

Σήμερα στην ΠΓΔΜ το Κοινοβούλιο έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ψηφοφορία.

Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα αποφασιστικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, όπως και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της στη χώρα τους πολίτες και τους θεσμούς της.

Τουσκ: Ενα βήμα πιο κοντά στη διατλαντική μας κοινότητα

Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter (στην τοπική γλώσσα) , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την έγκριση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την έγκριση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων στην πΓΔΜ στην πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση καλωσορίζει ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

ΟΗΕ: Ικανοποίηση Μάθιου Νίμιτς

Την ικανοποίηση του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, συγχαίροντας τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον «αποτελεσματικό» και «υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα. Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), ο κ. Νίμιτς χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά.

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέρει: «Ενημερώθηκα για την πρόσφατη ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο εθνικό κοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση μου για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας (πΓΔΜ) αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».

Γερμανία: Σημαντικό βήμα προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

«Σημαντικό βήμα» προκειμένου η χώρα να προχωρήσει προς «την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στο Twitter το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή της πΓΔΜ για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μετίν Χακβερντί. Ο κ. Χακβερντί, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής γερμανο-νοτιοανατολικοευρωπαϊκών σχέσεων της Bundestag και ιδιαίτερα ενεργός στα θέματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, παραθέτει μάλιστα την ανάρτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με την οποία συγχαίρει τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και σημειώνει: «Ωραίοι τύποι. Εύχομαι στους λαούς τους το καλύτερο μέλλον».

Γ. Χαν: Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο

Την έγκριση της πρότασης Ζάεφ από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ χαιρετίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια.

Ο διεθνής Τύπος

Στη μακρά διαδικασία που θα απαιτηθεί εωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, στέκεται στα πρώτα του σχόλια ο διεθνής Τύπος.

«Υπάρχουν ακόμη εμπόδια μέχρι να επισημοποιηθεί η αλλαγή της ονομασίας). Το δημοψήφισμα για τη συμφωνία απέτυχε να περάσει το όριο συμμετοχής του 50%, αφήνοντας τη διευθέτηση του ζητήματος στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί αρκετούς γύρους ψηφοφορίας, αυτή της Παρασκευής ήταν απλά το πρώτο στάδιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο», αναφέρει το Reuters, ενώ ο Guardian κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του αδιεξόδου με την Ελλάδα.

«Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία: Το κοινοβούλιο ψήφισε για την αλλαγή του ονόματος», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Guardian, που σημειώνει ότι με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 2/3 ενεργοποιήθηκε η συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκλειδώσει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί πολλές ψηφοφορίες.

Τέλος, η Telegraph χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μια κρίσιμη νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά σημειώνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν περισσότερα εμπόδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης