Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το τραπεζικό σύστημα, υπό το φως των εξελίξεων στην Deutsche Bank.

«Το ελληνικό σύστημα είναι προστατευμένο (απέναντι στην κρίση της Deutsche Bank), όπως και το διεθνές. Έχουμε εργαλεία που δεν είχαμε λίγα χρόνια πριν»Κατά τη συνάντησή τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, χαρακτήρισε θετική την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «το συντομότερο δυνατό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο δυνατόν» είπε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε ότι συζητήθηκαν τα κόκκινα δάνεια, οι στόχοι που έχουν τεθεί και κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη αυτών των στόχων.

Όπως ανέφερε, ο  Αλ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και τις τράπεζες. Ο επικεφαλής της ΤτΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός στη σκιά της υπόθεσης της Deutsche Bank: «Το ελληνικό σύστημα είναι προστατευμένο, και το διεθνές. Έχουμε εργαλεία που δεν είχαμε λίγα χρόνια πριν» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το θέμα για τα κόκκινα δάνεια και πόσο μεγάλη σημασία έχει για την οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος δανειολήπτης το δάνειό του, πριν αυτό πουληθεί σε funds, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «όλα προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας στην ΤτΕ είναι στο χέρι των τραπεζών να πάρουν τις αποφάσεις για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Γι’ αυτό έχει σημασία να είναι κανείς συνεργάσιμος».

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός και ο κ. Στουρνάρας συναντώνται σε διάστημα 15 ημερών.

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω Deutsche Bank

Με ήπια πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να παρουσιάζει σημαντικές αντοχές στις πιέσεις που δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας δέχθηκε νέες ισχυρές πιέσεις.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 565,53 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,48%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 560,34 μονάδες (-1,39%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,48%, έκλεισε τον Σεπτέμβριο με απώλειες σε ποσοστό 2,05%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,43%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 37,539 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 54.948.237 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,83%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+2,07% στα 3,95 ευρώ), της Eurobank (+1,60% στα 0,508 ευρώ), της ΕΥΔΑΠ (+0,94% στα 5,35 ευρώ), της ΔΕΗ (+0,76% στα 2,65 ευρώ), της Coca Cola HBC (+0,44% στα 20,63 ευρώ) και της ΜΕΤΚΑ (+0,41% στα 7,41 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-3,85% στα 1,25 ευρώ), του ΟΠΑΠ (-2,97% στα 7,52 ευρώ), της Alpha Bank (-2,63% στα 1,48 ευρώ), της ΕΧΑΕ (-2,38% στα 4,10 ευρώ) και της Grivalia Properties (-1,90% στα 6,70 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+0,58%) και της Τεχνολογίας (+0,56%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-2,83%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,53%).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης