Στο Παρίσι βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για να συμμετάσχει στη διήμερη Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την Ανώτατη Εκπαίδευση, γνωστή ως «Διαδικασία της Μπολόνια». Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί 48 κρατών που μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπογράψει τη «Διακήρυξη της Μπολόνια».

Η Διακήρυξη υπογράφηκε κατ’ αρχάς το 1999 στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια από 29 ευρωπαϊκές χώρες και διευρύνθηκε στη συνέχεια σε άλλες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βασικός στόχος της Διαδικασίας της Μπολόνια είναι «η βελτίωση, εμβάθυνση και σύγκλιση των συστημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση των Γάλλων διοργανωτών, «αυτή η υπουργική διάσκεψη είναι μια ευκαιρία για να αποδειχθεί συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή δέσμευση της Γαλλίας για την “Ευρώπη του πολιτισμού, της γνώσης και της ανταλλαγής γλωσσών” που ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε να επαναπροσδιορισθεί, με την ομιλία του για την Ακρόπολη της 7ης Σεπτεμβρίου 2017».

Για τις διήμερες εκδηλώσεις, τις ομιλίες, τα στρογγυλά τραπέζια και τα κοκτέιλ, έχουν «επιστρατευθεί» τρία βασικά παρισινά κτήρια: το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το Palais Brogniart (Μπρονιάρ) πρώην κτίριο του Χρηματιστηρίου, και το Εθνικό Θέατρο του Chaillot (Σαγιό) στο Τροκαντερό. Πέρα από τους υπουργούς, συμμετέχουν στη συνάντηση και αντιπροσωπίες εκπαιδευτικών, ερευνητών και φοιτητών.

Η αναγνώριση των διπλωμάτων, η κινητικότητα φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ένα από τα μεγάλα θέματα. Δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί ο «Sauce Bolo» (με παραγωγές του Radio Campus France) και το ευρωπαϊκό «Euradio» θα έχουν συνεχή προγράμματα για την ενημέρωση των Ευρωπαίων φοιτητών γύρω από τη Διάσκεψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης