Διαψεύδει κατηγορηματικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώσεις στο ΑΠΕ του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ότι είχε έρθει σε επαφή με την προηγούμενη κυβέρνηση για να δώσει λίστες φοροφυγάδων αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ο κ. Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, έμεινε έκπληκτος από τη συνέντευξη αυτή καθώς δηλώνει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον εν λόγω υπουργό του γερμανικου κρατιδίου: «Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Ελληνες καταθέτες», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός του κρατιδίου είχε πει στο ΑΠΕ νωρίτερα ότι: «Πρόταση είχα κάνει, βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν την κυβέρνηση Τσίπρα, διότι ήταν εμφανές ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ήταν πολύ εκτεταμένη. Η τότε πρόταση, στην πρώτη φάση, δεν είχε βρει όμως καμιά απήχηση. Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση. Η πρόταση επεκτείνεται και πέραν της ανταλλαγής δεδομένων. Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για μια προσφορά «know-how» στους Έλληνες εταίρους μας. Είμαστε πρόθυμοι να προσκαλέσουμε υπαλλήλους της εφορίας σε ένα είδος εντατικού ενημερωτικού σεμιναρίου για το πώς εργάζεται η γερμανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογούνται τα CD με τα δεδομένα. Τώρα, με το να παραδώσουμε μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας τα δεδομένα για τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, έγινε ένα πρώτο βήμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης