Η πορεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. και διμερή θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον Βρετανό υφυπουργό για το Brexit, λόρδο Μάρτιν Κάλαναν.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έπειτα από αίτημα του Βρετανού υφυπουργού, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κουίκ, ο λόρδος Κάλαναν αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο, καθώς και σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που επηρεάζονται από τις σχετικές διαδικασίες. Κατέθεσε, επίσης, την άποψη στον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών και για την επίλυση εκκρεμοτήτων, ώστε να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο με μονομερείς ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση που έχει καταθέσει η βρετανική πλευρά σχετικά με τη μελλοντική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών κρατών – μελών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.

Από τη μεριά του, ο κ. Κουίκ τόνισε στον λόρδο Κάλαναν ότι η Ελλάδα συμπορεύεται με τις διαπραγματεύσεις που διαχειρίζεται πολυεπίπεδα η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις Βρυξέλλες, ανεξάρτητα με το αν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το στάτους των Ελλήνων που διαμένουν εκεί και για τη διατήρηση των δικαιωμάτων και του κόστους σπουδών και διαβίωσης των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών, όπως και των ελληνικών επιχειρήσεων με σημαντικό κομμάτι τον τομέα της ναυτιλίας.

Υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται από πλευράς της Ε.Ε. με πυρήνα τις Βρυξέλλες, ωστόσο η Ελλάδα παρακολουθεί επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη των συνομιλιών και αναμένει τη σχετική ενημέρωση των θεσμών της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης