Ρεπορτάζ: Φώτης Τριάρχης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με άρωμα εκλογών ξεκινά από σήμερα η κυβερνητική επιχείρηση αναστροφής του κλίματος κοινωνικής δυσφορίας. Η επιχείρηση περιλαμβάνει 3 σταθμούς: Τη διαπραγμάτευση με την τρόικα που ξεκινά αύριο στο Παρίσι, το Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις συζητήσεις για την απομείωση του χρέους.

Στο τέλος αυτού του δρόμου βρίσκεται η προεδρική εκλογή από την εξέλιξη της οποίας θα κριθεί και το εάν θα οδεύσουμε σε πρόωρες κάλπες είτε εντός του Νοεμβρίου είτε την άνοιξη.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένοι ότι η όποια συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει αφού συμπληρωθούν τα τρία πρώτα βήματα και ιδιαίτερα το θέμα του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό έχει χαραχθεί η στρατηγική που αρχίζει να ξεδιπλώνεται από σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Απασχόλησης που συνεδριάζει από τις 10 υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας – νούμερο ένα θέμα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να καταθέσει πρόταση για θέσπιση Ρήτρας απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση ή νομοσχέδιο που αφορά τα θέματα της ανάπτυξης, με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάσχεση της ανεργίας.

Αργά το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκ νέου στο Μαξίμου η… τρόικα εσωτερικού – ήτοι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Χαρδούβελης – ενώ στη σύσκεψη θα προσέλθουν και οι πέντε υπουργοί που θα αντιμετωπίσουν την πραγματική τρόικα αύριο στο Παρίσι. Εκεί θα δοθούν οι τελικές οδηγίες για την στάση που θα κρατήσουν, τις «κόκκινες γραμμές» που θα θέσουν ιδίως στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και των φοροελαφρύνσεων.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι έχει λάβει κακώς «δραματικές» διαστάσεις (παρ’ ότι ο τόπος επελέγη ακριβώς για το αντίθετο). Όσοι έχουν δει την έκθεση της τρόικας διαβεβαιώνουν ότι «δεν περιέχει τίποτε φοβερό» και προϊδεάζουν για ήπια συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ υπενθυμίζουν ότι η τρόικα θα έρθει και άλλες φορές στην Ελλάδα.

Εφόσον ξεπεραστεί ομαλά ο σκόπελος του Παρισιού, στο σχεδιασμό του Μαξίμου περίοπτη θέση έχει η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο. Εκεί ο Α. Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει – για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια – φορολογικές μειώσεις.

Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί μιλούν για:

– Αύξηση του αφορολόγητου στα 11.500 ευρώ

– Μείωση σε ποσοστό 20% Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες

– Μείωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης κατά 50%

– Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 2% – με απώτερο στόχο το 15% από το 33% σήμερα

– Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων

– Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ,

– Αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα

Με ένα τέτοιο «πακέτο» ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να απομειώσει το κλίμα δυσαρέσκειας στην κοινή γνώμη που κλιμακώθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και τα λάθη στην εφαρμογή του, αλλά και με την ψυχρολουσία των εκκαθαριστικών που έλαβαν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Εφόσον, τέλος, υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και τρόικα (βλέπε Μέρκελ) για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι το κλίμα θα έχει ανατραπεί σε ικανό βαθμό ώστε να μπορεί – σε περίπτωση πρόωρων εκλογών – ο Αντώνης Σαμαράς να εμφανιστεί ότι «ανέλαβε την τύχη μιας Ελλάδας στα πρόθυρα χρεοκοπίας και μέσα σε δύο χρόνια την οδήγησε με ασφάλεια στα πρόθυρα εξόδου από την κρίση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης