Ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού χώρου χαρακτήρισε τα οικονομικά προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Παναγιώτας Βραντζά.

Όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, όπως η υπερφορολόγηση, η ασφαλιστική ασφυξία με τον νόμο Κατρούγκαλου, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η απώλεια αγορών, δεν υφίστανται, κατά τον υπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως πιστεύει ο κ. Αποστόλου, ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί στην αγροτική οικονομία εύρυθμα και απρόσκοπτα, και το πρόβλημα είναι οι συνεταιρισμοί. Γι’ αυτό και… απέφυγε να αναφερθεί στα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τον υπέρογκο δανεισμό, τα «κανόνια» και τα φέσια που έχουν φέρει σε απελπισία τον μέσο αγρότη.

Κύκλοι της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ σημείωναν αμέσως μετά την τοποθέτηση Αποστόλου στη Βουλή ότι τα χρέη των συνεταιρισμών είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά σε εκείνα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ για τις υποθήκες τόνιζαν ότι οι οφειλές στην πλειονότητά τους ήταν απολύτως καλυμμένες όταν έγινε η όποια δανειοδότηση, αλλά η συνολική κατάρρευση της χώρας προκάλεσε πτώση των αξιών και συνεπώς υποβάθμιση των υποθηκών.

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις δεν «μεταναστεύουν» σε άλλες χώρες για μείωση του κόστους εργασίας και ενέργειας, και τα τελευταία 100 χρόνια επενδύουν αποκλειστικά και μόνο στη χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αποστόλου μέσα από στοιχεία έδωσε την τραγική κατάσταση των συνεταιρισμών, οι οποίοι βάσει του νόμου περνούν σε καθεστώς εκκαθάρισης έως τις 26 Απριλίου. Όπως είπε, τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην παλιά Αγροτική Τράπεζα είναι 850 εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς 450 εκατ., στο Δημόσιο (φόροι και ΦΠΑ) 220 εκατ., στο ΙΚΑ και άλλους ασφαλιστικούς φορείς 300 εκατ., συνολικά 1,8 δισ. «Εάν σε αυτά προστεθούν και 580 εκατ. ευρώ που έχουν καταλογιστεί για επιστροφή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ο λογαριασμός φτάνει τα 2,4 δισ. ευρώ και χωρίς να ξέρουμε ποιες είναι οι οφειλές σε τρίτους» είπε ο κ. Αποστόλου.
 
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «δεν θα αναστήσουμε νεκρές καταστάσεις, ούτε θα διαγραφούν οι περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης ορισμένες περιπτώσεις. Εμείς θα είμαστε στο πλάι των αγροτών σε μια προσπάθεια να οργανώσουμε ξανά τον χώρο, υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα και χρειάζεται συνεννόηση με τα οικονομικά υπουργεία για το θέμα της περιουσίας των συνεταιρισμών».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την εικόνα των συνεταιρισμών μέχρι σήμερα. Όπως είπε, «στο ηλεκτρονικό μητρώο υπήρχαν 4.000 συνεταιρισμοί, με τον νόμο του 2016 δόθηκε προθεσμία να προσαρμόσουν το καταστατικό τους με ποινή διαγραφής. Έτσι 2.043 βρέθηκαν εκτός Μητρώου, γιατί ήταν ανενεργοί. Στην αξιολόγηση έμειναν περί τους 2.000. Άλλοι 1.000 θα βγουν και από τους 1.000 που θα μείνουν οι 450 θα έχουν υπόσταση».

Σχετικά με την εκκαθάριση και τα χρέη, ο κ. Αποστόλου είπε ότι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) όσοι έχουν ήδη περάσει στην εκκαθάριση, β) όσοι θα τεθούν σε εκκαθάριση και έχουν περιουσιακά στοιχεία και χρέη και γ) όσοι τεθούν σε εκκαθάριση χωρίς περιουσιακά στοιχεία και έχουν χρέη.

«Θα πάρουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσει γρήγορα η εκκαθάριση και για αξιοποιηθούν τα παραγωγικά στοιχεία» είπε ο υπουργός. «Το ερώτημα είναι μέχρι ποιου σημείου τα χρέη τους καλύπτονται από υποθήκες» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης