Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ αποτέλεσαν ένα μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες και μια προσπάθεια εκ νέου προσέγγισης της «μεσαίας» τάξης, η οποία τα περασμένα έτη επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση και τα δημοσιονομικά μέτρα.
Οι ανακοινώσεις διά στόματος πρωθυπουργού δημιούργησαν ήδη ένα προεκλογικό κλίμα με αρκετά μεγάλη πόλωσηΣτον απόηχο της ομιλίας του πρωθυπουργού, τα στελέχη της κυβέρνησης προχωρούν σε μία λογιστική αποτίμηση των μέτρων που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το μήνυμα ήταν σαφές: μέτρα όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ για περισσότερες από 1 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες, η περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και της φορολογίας στις επιχειρήσεις αποτυπώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει δίαυλο με τις ομάδες πολιτών που αποτελούν το «εκλογικό κοινό» του ΣΥΡΙΖΑ. «Άνοιγμα», ωστόσο, έκανε και προς άλλη κατεύθυνση, προαναγγέλλοντας επιστροφή αναδρομικών προς τους ενστόλους.
Οι ανακοινώσεις διά στόματος πρωθυπουργού δημιούργησαν ήδη ένα προεκλογικό κλίμα με αρκετά μεγάλη πόλωση.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων για την «καυτή πατάτα» των συντάξεων, με το κυβερνητικό επιτελείο να ποντάρει στην αναστολή -έστω – της επιβολής των περικοπών, γεγονός που θα αποτελούσε την κατάλληλη ευκαιρία για την κήρυξη εκλογών.
Το «χαρτί» των συντάξεων αποτελεί ένα μείζονος σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν θα επιχειρηθεί ένα πειστικό αφήγημα στους θεσμούς, και ένα «παζάρι ανατολίτικου τύπου» προκειμένου να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό λέγοντας ότι υπάρχει «δημοσιονομικό περιθώριο» που δημιουργεί «περιθώριο κινήσεων».
Ενδεικτικός, πάντως, του προεκλογικού κλίματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται είναι ο πόλεμος ανακοινώσεων που έχει ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε μεταξύ άλλων την αξιωματική αντιπολίτευση «να μιλήσει για την ουσία της δέσμης μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ» και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πει «αν θα ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών».

Γερμανικός Τύπος: Υπάρχουν περιθώρια ελιγμών;

Μετά το τέλος των μνημονίων η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, λιγότερες περικοπές συντάξεων και περισσότερες θέσεις εργασίας, όμως πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια ελιγμών της;
Αυτό διερωτάται η «Süddeutsche Zeitung» σε άρθρο με τίτλο «Δύσκολη νέα αρχή»: Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Η αστερόεσσα πλάι πλάι με την ελληνική σημαία και μπροστά τους ο χαμογελαστός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ορισμένοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ έτριβαν πιθανότατα τα μάτια τους, μιας και για αρκετά χρόνια ο αντιαμερικανισμός ήταν κομμάτι του DΝΑ της ελληνικής Αριστεράς. Στη ΔΕΘ ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “τόπο σταθερότητας” στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα. Επενδύσεις τις οποίες η χώρα χρειάζεται αν θέλει να γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για μια οικονομική “αναγέννηση”.

»Το πόσο στενά είναι τα περιθώρια της κυβέρνησης φάνηκε ήδη τη Δευτέρα, όταν οι ελεγκτές των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Από εδώ και στο εξής οι δανειστές θα βάζουν ανά τρίμηνο στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά ξεκινώντας αυτήν τη φορά από τον προϋπολογισμό για το 2019. Υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά, θα λαμβάνει κάθε χρόνο μέχρι το 2022 ένα δις ευρώ. Ένας από τους στόχους του πρωθυπουργού είναι να μη χρειαστεί να εφαρμόσει τις αμφιλεγόμενες περικοπές συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 είναι χρονιά εκλογών στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης