Αυτό που ο επίτροπος Μοσκοβισί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολό της έκαναν για την Ελλάδα είναι κάτι που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε εισαγωγικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τον διάλογο που είχε, παρουσία των μέσων ενημέρωσης, με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Είναι κάτι που αφορά το μέλλον και τη συνοχή της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, επανέλαβε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ό,τι συμφωνήσαμε, θα το τηρήσουμε στο ακέραιο» διαβεβαίωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Περιμένουμε -όταν έλθει η ώρα αυτή- να γίνει αυτό που πρέπει και από τους εταίρους στο θέμα του ελληνικού χρέους». Επίσης, υπογραμμίζοντας στο σημείο εκείνο το «μεγάλο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους» είπε πως «συνεπώς πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες εκείνες ενέργειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εξέφρασε την ελληνική υποστήριξη για τη θεσμική ενίσχυση του Eurogroup.

Από τη μεριά του, ο Γάλλος Επίτροπος έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα. Παρατήρησε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι «σχεδόν ταυτόσημες» και εξήρε τις ελληνικές προσπάθειες, δεδομένης της ψήφισης 140 μέτρων τις προάλλες, όπως είπε.

«Η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να συνεχίσει την πορεία της. Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς» επεσήμανε.

Ολόκληρος ο διάλογος:

Π. Παυλόπουλος:
Θέλω να σας ευχαριστήσω για μια φορά ακόμη κύριε επίτροπε, επειδή βρίσκεστε στην Ελλάδα με αντικείμενο τη διευκόλυνση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να σας ευχαριστήσω επίσης για ό,τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα για την Ελλάδα. Να επαναλάβω αυτό το οποίο είχα πει και άλλοτε: Μην ξεχνάτε ότι αυτό που κάνατε για την Ελλάδα, και εσείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κάτι που αφορά την Ευρωζώνη, κάτι που αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί εάν είχε αποτύχει η πορεία της Ελλάδας, αυτό θα ήταν κάτι που θα έβλαπτε την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Επομένως, το επαναλαμβάνω, όσα κάνατε, όσα έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι και για το μέλλον και για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ίδιας της Ευρωζώνης.

Δεύτερον να είστε βέβαιος πως ό,τι συμφωνήσαμε θα το τηρήσουμε στο ακέραιο. Και περιμένουμε, με βάση τον χρόνο που έχουμε συμφωνήσει, ότι όταν θα έρθει η ώρα αυτή και από την πλευρά των εταίρων μας θα γίνει αυτό που πρέπει σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Όλοι γνωρίζουμε, ξέρετε ποια είναι η άποψη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Άρα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες όταν θα έρθει ο καιρός αυτός. Μέχρι τότε, επαναλαμβάνω, η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις όπως συμφωνήσαμε.

Τρίτον είμαστε στο πλευρό σας, στην όλη προσπάθεια για να ενισχυθεί θεσμικά το Eurogroup. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. Πρέπει να αποκτήσει θεσμική υπόσταση πολύ πιο ισχυρή από αυτή που υπάρχει σήμερα. Είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι θέμα προσαρμογής στους κανόνες του ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου. Αυτό, δηλαδή η θεσμική ενίσχυση του Eurogroup, η πλαισίωση του Eurogroup με κανόνες δικαίου, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να λειτουργεί, είναι και προς όφελος του ιδίου του Eurogroup. Και σε αυτήν την κατεύθυνση ξέρουμε την προσπάθεια την οποία έχετε καταβάλει εσείς ο ίδιος. Ξέρουμε τις προτάσεις τις οποίες επικροτούμε .Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι εμείς ως Ελλάδα θα είμαστε στο πλευρό το δικό σας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να αποκτήσει αυτό το θεσμικό βάθος το Eurogroup γιατί αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Τέλος, για μια ακόμη φορά θέλω να σας συγχαρώ για τον τρόπο που έχετε ασκήσει τα καθήκοντά σας γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως αρμόδιος επίτροπος. Έχετε αποδείξει ότι δεν διαλέξατε τον δρόμο της απλής διαχείρισης, αλλά έχετε ένα όραμα γενικά στον τομέα τον οποίο διαχειρίζεσθε. Και εύχομαι, πραγματικά, όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνετε, αυτό το όραμα που έχετε και που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ισχύ της, την εικόνα της, όταν έρθει η ώρα όλα αυτά να σας αναγνωρισθούν, όπως αρμόζει στη δική σας προσωπικότητα.

Mοσκοβισί: Κύριε πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, με μεγάλη ευχαρίστηση έρχομαι στις συναντήσεις μας. Και πάλι πρέπει να πω ότι για ακόμα μία φορά είδαμε ότι τα σημεία συμφωνίας μεταξύ μας είναι σχεδόν ταυτόσημα. Θα ήθελα σήμερα να στείλω ένα απλό μήνυμα. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια εκπληκτική βελτίωση στην κατάσταση της Ελλάδας. Σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει συμφωνία η οποία δόθηκε εκ μέρους του ΔΝΤ, των δανειστών μετά τα 140 μέτρα που ψηφίστηκαν από την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετική θέση, το ΔΝΤ επίσης έχει συμφωνήσει με αυτό. Βλέπουμε, λοιπόν, να επανέρχεται σιγά σιγά η Ελλάδα στις αγορές. Άρα, βρισκόμαστε σε μια νέα φάση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ε.Ε. και με τη διεθνή κοινότητα.

Θα ήθελα να σας πω κ. πρόεδρε ότι παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Ξέρουμε ότι πρέπει ακόμα να εργαστούμε για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα σε έναν χρόνο περίπου. Πάντα πρέπει να συνεχίσουμε τις σοβαρές μας προσπάθειες. Παρακολουθούμε τι γίνεται. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα είναι μια χώρα την οποία παρακολουθούμε, αγαπάμε. Θα πρέπει, όμως, να συμμεριζόμαστε τους ίδιους κανόνες, ώστε να μοιραστούμε και τα ίδια οφέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα στο πλευρό σας, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας, θα συνεχίσουμε να σας βοηθούμε. Και αυτό είναι κάτι που θα πω σήμερα και στον κ.Τσίπρα που θα συναντήσω αργότερα και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Στουρνάρα. Η Κομισιόν λοιπόν κι εγώ, όπως ξέρετε, είμαστε στο πλευρό σας. Μπορείτε να υπολογίζετε στη συνδρομή μας, στη βοήθειά μας, όπως εξάλλου κάναμε από την αρχή. Θέλουμε να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα και να συνεχίσει την πορεία της. Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς.

Πηγή φωτό: eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Mε Παυλόπουλο-Τσίπρα συναντάται ο Μοσκοβισί

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης