«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αποτελούν βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Επετειακό Συνέδριο για τα 40 έτη από την υιοθέτηση των Πρόσθετων Πρωτοκόλλων των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949 για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.Μία εκδήλωσε που συνδιοργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη σημασία και τη στήριξη που δίνει η Ελλάδα στην προώθηση και ενίσχυση, τη διάδοση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου τόσο ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με δεδομένο ότι η πιστή τήρηση των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου συνδέεται άρρηκτα με τις αξίες του ανθρωπισμού και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, η χώρα μας έχει αποδεχθεί όλα τα βασικά κείμενα διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης και των τριών Προσθέτων Πρωτοκόλλων τους και έχει επιδείξει «σταθερή προσήλωση» σε αυτές τις αρχές και τις αξίες «εμπράκτως ήδη από το 1974».

«Σήμερα» επισήμανε ο κ. Αμανατίδης, «σαράντα έτη μετά την υιοθέτηση των Προσθέτων Πρωτοκόλλων του 1977, οι διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και στις μέρες μας. Οι σοβαρές παραβιάσεις του δικαίου αυτού στις μέρες μας, η σφοδρότητα και πολυπλοκότητα των σύγχρονων ενόπλων συρράξεων και η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιστής τήρησης των αρχών και κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα εμπόλεμα μέρη».

Ολοκληρώνοντας ο υφυπουργός Εξωτερικών απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τους συνδιοργανωτές, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει «πρόσφορο έδαφος για μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον για το δίκαιο αυτό» και υπογράμμισε «την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην αποστολή και στο έργο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, που είναι η προώθηση και διαφύλαξη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και συμμερίζεται πλήρως τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και τις αρχές που διαπνέουν τη δράση του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης