Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση του Eurogroup (27 Ιανουαρίου).

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικά η Τρόικα θα επισκεφτεί την Ελλάδα για νέα αξιολόγηση του προγράμματος υλοποίησης δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον Υπουργό Οικονομικών να παραδέχεται πως «τα πράγματα είναι δύσκολα», προσθέτοντας όμως πως «η συμφωνία είναι κοντά».
«Είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση, φτάνουμε προς το τέλος και κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για τον ελληνικό λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξερχόμενος από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο και συνομίλησε επί των σχετικών θεμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου οι δανειστές έχουν απορρίψει τα ισοδύναμα για την αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα έσοδα θα είναι ικανοποιητικά από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Επιπλέον, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέσα στο 2014, το υπουργείο έχει προτείνει πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 1, 2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται είτε άμεσα μέτρα ή άλλα μακροπρόθεσμης απόδοσης, ωστόσο η Τρόικα επιμένει πως υπάρχει υστέρηση εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του νέου φόρου ακινήτων, γι αυτό και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στα προτεινόμενα μέτρα.

Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το Υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η Τρόικα ορίζει το εν λόγω ποσό στα 800- 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300-400 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ στις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους για την καταβολή των δόσεων», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας όμως πως «το ελληνικό ζήτημα δεν θα αποτελεί το βασικό θέμα της συνεδρίασης».

Διαβάστε επίσης:
Αισιόδοξος ο Στουρνάρας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014, 12:25

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης