Του Φώτη Τριάρχη

Η ξαφνική αδιαθεσία του Γκίκα Χαρδούβελη ανέβασε τον… πυρετό φημολογιών στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ημέρα μετά το χθεσινό επεισόδιο με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο υπουργός Οικονομικών δεν παραβρέθηκε στις συσκέψεις με την τρόικα σήμερα, στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρών στην σύσκεψη τρόικας με Δένδια ήταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετέχει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών όταν ρωτήθηκαν για την απουσία του από τις συσκέψεις υποστήριξαν ότι ταλαιπωρείται από ίωση με υψηλό πυρετό και διάρροια. Γύρω στις 17.00 το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε στο ΥΠΟΙΚ και κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου για να συμμετάσχει στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το κλίμα για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά βαρύ και οι κ.κ. Σαμαράς-Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν τα βήματα μέχρι τις κάλπες, γνωρίζοντας ότι «τα κουκιά δεν βγαίνουν». Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα καταθέσει σχέδιο στον Πρωθυπουργό, για την ανάταξη της κυβέρνησης και την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από το αν θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λογικά τα βήματα θα είναι: Διεξαγωγή των stress-tests για τις τράπεζες, αξιολόγηση τρόικας και κατόπιν, αρχές του χρόνου να μπει το «πακέτο διλημμάτων» από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να δοθεί η εκλογική μάχη.

Ουδείς αποκλείει όμως την πιθανότητα αιφνιδιαστικών εκλογών τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Το είπαν ανοικτά υπουργοί όπως ο Μάκης Βορίδης αλλά και βουλευτές όπως ο Κ. Σκανδαλίδης («είναι ρευστό το πολιτικό σκηνικό και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει το «τσαφ» και να πάμε σε εκλογές») ή ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Τάκης Ρήγας που δήλωσε ότι «αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και υπάρξει αδιέξοδο, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός».

Το δίλημμα που θα βάλει ο Βενιζέλος στην Κ.Ο.

Σε μια προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» των πραγμάτων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος πρόκειται να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του την επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη). Τυπικά η συνεδρίαση γίνεται με την ευκαιρία της έναρξης της Ολομέλειας της Βουλής την Δευτέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να επιχειρήσει να «μαζέψει την κατάσταση» και να «θέσει προ των ευθυνών τους» τους βουλευτές, όπως λένε στη Χ. Τρικούπη. Οι δηλώσεις βουλευτών όπως του Θάνου Μωραϊτη ή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο επιτελείο Βενιζέλου και όπως λένε προτίθεται να θέσει το ερώτημα αν «υπάρχει η συναίσθηση της παράταξης ή όχι».

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει επίσης ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν προτίθεται να πάει σε Συνέδριο αν οι εκλογές προκύψουν αιφνιδιαστικά. Αν πάνε τον Μάρτιο, όπως εικάζουν οι περισσότεροι, τότε το συνέδριο θα γίνει αρχές του χρόνου…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης