του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πού το πάει, τελικά, ο Γιώργος Παπανδρέου; Θα κάνει ή όχι κόμμα; Θα είναι ο ίδιος μπροστά; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν όλες τις πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ, μετά την επισημοποίηση της ρήξης του πρώην πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ανοικτό «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πτερύγων του συγκυβερνώντος κόμματος.

Οι περισσότεροι, πάντως, εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της διάσπασηςΤο zougla.gr συνομίλησε με στελέχη που τάσσονται υπέρ των απόψεων Παπανδρέου για τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της διάσπασης -εκτός αν τον διαγράψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σενάριο που αποκλείεται από τη Χ. Τρικούπη, ώστε να μην «ηρωοποιηθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με συνομιλητές του, είναι: «Τα είπα και ελάλησα και αμαρτία ουκ έχω, θα τα πούμε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών που θα είστε εκτός Βουλής».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η «γραμμή» που πρέπει να δοθεί προεκλογικά είναι: «Ψηφίστε ό,τι θέλετε, εκτός από Δημοκρατική Παράταξη». Κανένα «παπανδρεϊκό» στέλεχος (και από τους νυν βουλευτές) δεν πρόκειται να μπει στα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΡ του Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε να υπάρξει πλήρης αποτυχία στην εκλογική αναμέτρηση.

Αν ο Γ. Παπανδρέου υιοθετήσει αυτές τις εισηγήσεις, τότε το πλήγμα που θα υποστεί η Χαριλάου Τρικούπη θα είναι από εξαιρετικά βαρύ έως ανυπολόγιστο, καθώς -όπως φαίνεται- η επιρροή που εξακολουθεί να ασκεί το όνομα Παπανδρέου στην εκλογική βάση του κινήματος παραμένει υπολογίσιμη. Παράλληλα, τα στελέχη που συμπαρατάσσονται με την άποψή του είναι αρκετά και δημοφιλή: από τους νυν βουλευτές Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη, Νίκο Σηφουνάκη μέχρι τους πρώην βουλευτές Μιχάλη Καρχιμάκη, Γιώργο Πεταλωτή, Μανώλη Όθωνα ή ακόμη και τον αποστασιοποιημένο πολιτικά πρώην υπερυπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Είναι προφανές ότι οι διαρροές αυτές στοχεύουν στο να πιέσουν τον κ. Βενιζέλο να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές, κάτι που όμως δεν είναι καθόλου πιθανό μετά την αντίδραση της Χ. Τρικούπη, η οποία απέρριψε με δριμύ τρόπο τις αιτιάσεις Παπανδρέου και πέρασε στην αντεπίθεση.

Πάντως, οι «παπανδρεϊκοί» εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε, αν ήθελε, να προχωρήσει σε κάτι περισσότερο: «Την οργανωτική δομή την έχει έτοιμη, βούληση δεν είναι βέβαιο ότι διαθέτει για κίνηση αυτήν την ώρα» λένε.

Έτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «ο κόσμος έχει βαρεθεί, δεν θέλει επανάληψη του 2007», αναφερόμενο στην απηνή μάχη παπανδρεϊκών-βενιζελικών. Μάλιστα, προσθέτει ότι «αν ο Παπανδρέου έβγαινε σύντομα, σε δεύτερο χρόνο, να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος αρχηγός και πως εννοεί πραγματικά ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, ο Βενιζέλος θα μετρούσε… ώρες».

Όσο για τις αιτιάσεις των «βενιζελικών» ότι η κίνηση Παπανδρέου υπονομεύει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, απαντούν: «Να αφήσουν τα καλαμπούρια. Οι “παπανδρεϊκοί” βουλευτές ψηφίζουν συντεταγμένα κάθε νομοσχέδιο και θα ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν θα διακινδυνεύσουν την πορεία της χώρας».

 Άλλο στέλεχος σημειώνει με έμφαση: «Το κομματικό θέμα δεν το άνοιξε ο Παπανδρέου, αλλά ο Βενιζέλος, που εξήγγειλε συνέδριο επανίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης. Όταν ο Παπανδρέου εξέφρασε την άποψή του, ξαφνικά κινδύνευσε η σταθερότητα;».

Οι υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου απαιτούν να παγώσει κάθε διαδικασία για συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και «θα τα βρούμε στον χρόνο του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ».

Το σχέδιο των «παπανδρεϊκών», πάντως, με τους οποίους συνομιλήσαμε είναι συγκεκριμένο:

«Την επαύριον των εκλογών, συνέδριο που θα τα αποφασίσει όλα: όνομα, σύμβολα, ηγεσία, πολιτικές. Στον αγώνα αυτόν, για την ηγεσία, σαφές προβάδισμα φέρεται να έχει η Φώφη Γεννηματά, εφόσον η εκλογή γίνει όπως προβλέπει το καταστατικό, από τη βάση. Αν υπάρξει εκλογή μέσω άλλης διαδικασίας (π.χ. συνεδρίου), τότε υπολογίσιμη δύναμη, λόγω των κομματικών συσχετισμών που έχει διαμορφώσει, εμφανίζεται ο μέχρι τώρα γραμματέας του κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί και από τον Ευ. Βενιζέλο αλλά και από τον Κ. Σκανδαλίδη».

Διαβάστε επίσης:

Ραντεβού στο Βελλίδειο δίνει η νεολαία του Γιώργου Παπανδρέου

ΠΑΣΟΚ: Βολές κατά του Γ. Παπανδρέου

Θέτει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης